a
 

Sumnja se na „nodularni dermatitis“ u opštini Dimitrovgrad

   Postoji sumnja na pojavu virusne bolesti „nodularni dermatitis“ na teritoriji opštine Dimitrovgrad. Ovo je za portal „Far“ izjavio Đorđe Dimov, član lokalnog centra za praćenje kretanja, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti „nodularni dermatitis“ na području Pirotskog upravnog okruga. Prema njegovim rečima, postoji sumnja da su u selu Gornji Krivodol u rejonu Visoka tri goveda autohtone rase „buša“ zaražena ovim oboljenjem, o čemu se detaljno razgovaralo na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije. Dimov naglašava da opština Dimitrovgrad još uvek nije proglašena zaraženim područjem od ove zarazne bolesti, jer nije dokazano prisustvo virusa u krvi potencijalno zaraženih životinja.

134

   „Danas će u Dimitrovgradu boraviti epizootiološke ekipe Veterinarskog specijalističkog instituta iz Niša koje će da uzorkuju krv ovih životinja. Nakon analize koja traje oko 24 časa, znaće se da li su krave zaražene ili ne.  Ako se ustanovi da su goveda zaražena „nodularnim dematitisom“ vrši se njihova eutanazija, odnosno neškodljivo uklanjanje i preduzimaju zakonom predviđene mere“ – dodaje Dimov.

   Ovo oboljenje se ne prenosi na ljude i nema razloga za zabrinutost, a o svim detaljima vezanim za “nodularni dermatitis” gledaoci portala “Far” biće blagovremeno informisani.

P. Videnov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Na ovoj strani komentari su neomogućeni.