Štand “Petačinska šušenica“ pobednik je ovogodišnje gastro-turističke manifestacije „Dani Caribrodske šušenice 2016“ održane danas u hali u Dimitrovgradu. Jedan od članova pobedničke ekipe, inače veliki ljubitelj kulinarstva, Boris Mitov, kaže za „Far“ da posvećenost i ljubav u onome što radite uvek daje rezultat. Boris nam otkriva i recept pobedničke šušenice.
„Nakon klanja, svinjsko meso se usoljuje i stavlja da se dimi na šljivovom drvetu nekoliko sati, a nakon toga u zatvorenu prostoriju na promaji dva do tri dana, kako bi se dobro osušilo“.
Manifestacija je okupila oko 150 izlagača, kako dimitrovgradskih, tako i iz raznih krajeva Srbije, kao i nekoliko hiljada posetilaca što iz Srbije, što iz susedne Bugarske. Na štandovima su se pored glavnog proizvoda takozvane “šušenice“, dimljenog svinjskog mesa, našli još i mlečni proizvodi, proizvodi domaće radinosti med, ajvar, marmelada, svinjska mast, domaća rakija, vino, ručni radovi…
Takmičare je ocenjivao tročlani žiri u sastavu Delča Gigov, glumac u pozorištu „Hristo Botev“ iz Dimitrovgrada, kao i promoteri ovogodišnje manifestacije, Stambol Geštamov, poznati kuvar poreklom iz dimitrovgradskog kraja i Jolanta Delibozova, autor kulinarske emisije “Jolina domaća kuhinja“.
Posetioci su osim u kulinarskim specijalitetima mogli da uživaju i u bogatom kulturno-umetničkom programu u kome nasupili Caribrodski orkestar, Duvački orkestar Caribrod i članovi bugarskog folklornog ansambla Filip Kutev – Ralica i Kostadin Atanasovi.
Оrganizatori ovogodišnje manifestacije su Ustanova za sport i turizam “Sportsko turistički centar Caribrod“ i opština Dimitrovgrad.
A. Todorov
Foto: Aleksandar Todorov