Krijumčarenje lekova, marihuane i hašiša

   Carinici su 21. decembra na graničnim prelazima „Horgoš” i “Gradina”, sprečili jednog pešaka, ali i jednog vozača kamiona u pokušaju da prokrijumčare lekove.

   Prvi pokušaj je otkriven na ulazu graničnog prelaza “Horgoš”, kada su carinici u saradnji sa policijom, u prtljagu jednog putnika koji je na prelaz došao peške, zatekli 50 kutija raznih lekova. Putnik albanske nacionalnosti koji ima i srpsko i švajcarsko državljanstvo, pojavio se na prelazu oko 14:00 časova došavši peške.

   Na pitanje carinika na kojoj relaciji putuje, rekao je da dolazi iz Švajcarske, a uputio se ka Gnjilanu, i dodao da nema ništa da prijavi za kontrolu.

   Kako je neuobičajno da se neko na prelazu pojavi tvrdeći da je putnik pešak, sproveden je detaljan pregled prtljaga i utvrđeno da se u njegovoj torbi nalazi 50 kutija raznih lekova na kojima je još uvek stajala originalna cena, pa je vrednost robe procenjena na 1.300 švajcarskih franaka. Među lekovima je najbrojniji bio ”Dilatrend” koji pripada grupi beta-blokatora i koristi se za lečenje srčane slabosti, visokog krvnog pritiska i angine pektoris tako što pomaže da se krvni sudovi opuste i prošire.

   Istog dana u večernjim časovima, na ulaznoj strani graničnog prelaza “Gradina”, sprečen je pokušaj krijumčarenja gotovo 100 kutija Kamagre. Lekovi su otkriveni prilikom kontrole kamiona turskih registarskih oznaka koji je saobraćao na relaciji Turska – Francuska. Kamion je izdvojen za pregled skenerom, da bi ubrzo, analizom dobijene slike bile uočene nepravilnosti u rezervnom točku sa spoljne strane. Detaljnim pregledom pronađeno je 95 kutija leka za potenciju ”Kamagra 100 mg Oral Jelly Sildenafil”, od kojih svaka sadrži 7 kesica po 100 mg tog preparata. Kamionom je upravljao turski državljanin koji nije prijavio robu i za nju ne poseduje dokaze o poreklu, zbog čega je celokupna količina zadržana do okončanja postupka.

   Carinici su 21. decembra na “Gradini” sprečili i pokušaj krijumčarenja manjih količina marihuane i hašiša, ali na vrlo neobičnim mestima – u rukavu i u kroasanu.

   Marihuana i hašiš pronađeni su prilikom detaljne kontrole na izlazu iz zemlje kod bugarskog državljanina, koji je putovao sam automobilom „Opel Astra“ danskih registarskih oznaka. Pri susretu sa carinicima rekao je da kod sebe ima samo lični prtljag.

   Prilikom detaljnog pregleda, najpre je u paklici cigareta pronađen jedan „džoint“, da bi potom u levom rukavu dukserice koju je putnik imao na sebi bila pronađena još četiri, ukupne težine 2,5 grama.

   Daljim pregledom je u torbi sa hranom koja se nalazila ispred suvozačkog sedišta, u kroasanu pronađeno 2,5 grama hašiša umotanog u aluminijumsku foliju.

Izvor: Uprava carina Republike Srbije 

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar