Redakcijama KRIK-a i CINS-a novinarska nagrada Dušan Bogavac za hrabrost i etiku

Novinarska nagrada za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac” uručena je danas redakcijama Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) i Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Navodeći da u Srbiji vlada medijski mrak i da se razbija sve što nosi prefiks nezavisno, Lekić je kazao da će se i to “jednom lane zvati”.
“Kada je 90-ih godina prošlog veka bilo malo više slobode medija u Srbiji a novinari se opet stalno bunili, američki izaslanik Ričard Holbruk postavio je Slobodanu Miloševiću pitanje medijskih sloboda. Milošević je tada pokazao Koraksovu karikaturu Holbruku i pitao ima li c od cenzure. Posle toga je Holbruk rekao novinarima da nemaju dokaze o cenzuri”, naveo je predsednik NUNS.

Primajući nagradu od prošlogodišnje dobitnice Sanje Kljajić, glavni i odgovorni urednik CINS-a Dino Jahić ocenio je da je danas teško biti hrabar i etičan novinar u Srbiji.

Urednik portala KRIK Stevan Dojčinović ocenio je da novinarstvu u Srbiji predstoji “loše vreme” i dodao da je nova tendencija da se institucije, u prvom redu poreske, koriste protiv medija.

“Nedavno smo u Briselu lobirali za medijske slobode u Srbiji. Pričali smo sa evropskim parlamentarcima o autocenzuri u Srbiji da bi onda shvatili da su naši vodeći političari pre nas bili u Briselu gde su doneli gomile novina kako bi dokazali da u Srbiji nema cenzure. Nismo ohrabreni onim što smo čuli, mislim da ni Brisel nije spreman da prizna postojanje tog problema u Srbiji”, kazao je Dojčinović.

Žiri koju su činili predsednik NUNS Slaviša Lekić, prethodni dobitnici nagrade Sanja Kljajić i Dušan Petričić, novinar Filip Mladenović i sestra Dušana Bogavca, Branka Bogavac, odlučio je da posebnu zahvalnicu za afirmaciju etike i hrabrosti u srpskom novinarstvu dodeli glavnom uredniku nedavno ugašenih “Vranjskih” Vukašinu Obradoviću.

U užem izboru za ovogodišnju nagradu “Dušan Bogavac” našao se i portal “Ozonpres” iz Čačka.

Dušan Bogavac (1931-1990) se 1980-ih godina bavio problemom demokratizacije društva i time kako prevesti SFRJ iz jednopartijskog u višepartijsko društvo, kako uspostaviti demokratske institucije, i od partijske napraviti pravnu državu.

Animirao je veliki broj intelektualaca iz čitave Jugoslavije, osnovao Fond solidarnosti namenjen novinarima koji zbog istinoljubivosti i hrabrosti ostaju bez sredstava za život, pisao i objavljivao članke i knjige.

U znak sećanja na Dušana Bogavca i u znak podrške hrabrom i etičkom novinarstvu u Srbiji, od 1991. godine dodeljuje se novinarska nagrada koja nosi njegovo ime.

Nagradu su do sada dobili i Stojan Cerović, Radio B-92 Bojana Lekić i Veran Matić, karikaturista Predrag Koraksić, Svetlana Lukić, Nebojša Popov, Dejan Anastasijević, Vukašin Obradović, Brankica Stanković, Mirko Djordjević, Danica Vučenić, Sanja Kljajić, Dušan Petričić, redakcija kulturnog dodatka “BETON” u dnevnom listu “Danas” i redakcija magazina “EKONOMIST”.

Izvor: Beta/NUNS

Foto: NUNS

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar