Poslovni forum Srbija-Bugarska u Nišu: Zorana Mihajlović pozvala Bugare da učestvuju u projektima u Srbiji

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je pozvala bugarske kompanije da učestvuju u infrastrukturnim projektima u Srbiji i da zajedno sa firmama iz Srbije modernizuju prugu Niš – Dimitrovgrad i grade auto-put Niš – Priština.

Mihajlović je, na poslovnom forumu Srbija – Bugarska u Nišu, na kome učestvuje do sada rekordnih oko 200 privrednika, zajedno sa vicepremijerom Bugarske Tomislavom Dončevim poručila da bi dve zemlje mogle da unaprede saradnju i dostignu spoljnotrgovinsku razmenu od 3,5 milijarde evra, odnosno da je uvećaju za tri i po puta sa sadašnjih milijardu evra.

Mihajlović je kazala da će vlade Srbije i Bugarske učiniti sve da se taj cilj i ostvari u narednom periodu pošto ima puno neiskorišćenog u raznim oblastima.

Ona je istakla da bi Srbija i Bugarska po uspešnosti saradnje preduzeća mogle da budu primer drugim zemljama u regionu.

Kako je rekla, veliki broj putarskih kompanija iz Bugarske već radi u našoj zemlji i one su dobrodošle da se udruže sa preduzećima iz Srbije.

Mihajlović je podsetila da auto-put Niš – Merdare – Priština treba da počne da se gradi krajem ove ili početkom naredne godine i pozvala bugarske firme da učestvuju u tom projektu.

Ona je rekla da su za dve zemlje važni infrastrukturni projekti završetak istočnog kraka Koridora 10, gasna interkonekcija Niš – Dimitrovgrad i modernizacija pruge Niš – Dimitrovgrad.

Podsetila je da Bugarska predsedava EU i naglasila da je zato ta zemlja vrlo važna za Srbiju i naše evropske integracije.

Zamenik premijera Bugarske Dončev je rekao da Bugarska, kao predsedavajuća EU, želi da snažnije postavi na evropsku agendu pitanje proširenja EU, konkretno Zapadnog Balkana.

“Bugarska je deo regiona, zemlje Zapadnog Balkana su naši susedi, ali i naši prijatelji”, rekao je Dončev i dodao da je u politici izuzetno bitno ne samo šta su potpisale ove vlade, nego i da se bolje upoznaju gradonačelnici, da se upoznaju obični ljudi.

“Tamo gde postoji trgovina, ne postoje konflikti i naš cilj je da imamo više mogućnosti da sarađujemo i da postanemo bogatiji. Balkanske države imaju komplikovanu i dugu istoriju, a voleo bih da možemo da budemo bogatiji nekim drugim stvarima. Možemo uvek da se setimo šta se desilo pre 100 ili 200 godina, ali bi bolje bilo da ostavimo istoriju istoričarima”.

Naveo je da u razgovoru sa potpredsednicom Vlade Srbije želi da se fokusira na auto-puteve, na bolju saradnju u železničkom saobraćaju, na gasne interkonekcije.

Dončev je pozvao privrednike obe zemlje da iskoriste priliku da se bolje upoznaju i dodao da postoji prostor da se spoljnotrgovinska razmena, koja sada iznosi oko milijardu evra, dodatno poveća na 3,5 milijarde.

Na poslovnom forumu učeštvuje više od 90 preduzeća iz Srbije i oko 40 iz Bugarske.

Poslovni forum i bilateralne razgovore privrednika organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Agencijom za mala i srednja preduzeća Bugarske, u okviru zvanične posete Srbiji državno-privredne delegacije Bugarske koju predvodi Dončev.

Izvor: RTS / Autor: Tanjug

Foto: Živorad Žiža Kostić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar