Pirotski bend „Rusty strings” na ovogodišnjem Nišvil džez festivalu

Pirotski bluz bend “Rusty strings” (“Zarđale žice”), predstaviće se na predstojećem Nišvil džez festivalu, jednom od najjačih džez festivala u ovom delu Evrope. Odlični pirotski bluzeri nastupiće 10. avgusta oko 21 sat na Museum stage-u, na samom ulazu u nišku tvrđavu. Pesme ovog benda zasnivaju se na ljubavi prema jugu, našem rodnom gradu.

Frontmen benda Slobodan Kostić kazao je Pirotskim vestima da je velika čast nastupati na prestižnom festivalu.

– Sviramo uglavnom bluz sa nekim primesama roka, džeza. Ljudi u Pirotu cene bluz muziku, jedino što starija publika nema dovoljno energije da poseti mesta gde mi sviramo, a kada dođu, uvek nam kažu “Bravo”. Naše pesme se u stvari zasnivaju na ljubavi prema jugu, prema našem rodnom gradu. Svi mi u jednom delu naših života želimo da idemo na sever, mislimo da je tamo bolje, trava zelenija, da je bolje u Beogradu ili još severnije. Sa malo zrelosti shvatimo da ovde ništa nije loše i da je ovo pravo mesto za život. Pevamo i o svojim nekim životnim problemima, ponekad budemo i duhoviti. Koristimo i pirotski dijalekat za tekstove, onako kako se priča ovde u gradu. U pisanju tekstova pomogli su nam Boris Starešina i Momčilo Đurđić, pišemo i sami a imamo i stihove Đure Jakšića u pesmi “Staze” – kaže Kostić za Pirotske vesti.

“Rusty strings” bluz bend čine: Slobodan Kostić – gitara, Dejan Ćirić – perkusije, Saša Jelenković – usna harmonika, Milan Manić – bas i Miša Golubović – bubnjevi

Interesantno je da gitarista benda Slobodan Kostić sam pravi svoje instrumente. Naime, za izradu tela gitare koristi kutije od tompusa, što je bila ne tako retka pojava u doba kada je bluz nastajao, kada nije bilo novca za nove instrumente pa su se muzičari dovijali na različite načine. Ova gitara je karakteristična da ima jedinstven zvuk. Osim gitara, Kostić je napravio i svoje lampaško pojačalo.

Saša Jelenković, koji svira usnu harmoniku u bendu kaže da se nakon pauze od desetak godina, kada je saznao da u Pirotu postoji kvalitetan bluz bend, ponovo aktivirao i dodao da se nada da će upotpuniti zvuk benda.

–Vrlo malo ima kolega sa kojima mogu da razmenjujem iskustva. Sluhista sam, od malena sam vežbao, jedno vreme, desetak godina sam i prestao da sviram sve dok nisam naišao na ovu grupu koja sa velikom dozom entuzijazma svira bluz – kazao je Jelenković Pirotskim vestima.

Izvor i foto: Pirotske vesti

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar