Kruševačko pozorište i ,,Art tema“ Beograd predstavom „I svaki put kao da je prvi“ na ,,Balkan teatar festu“

Sinoć su na ,,Balkan teatar festu“ Kruševačko pozorište i ,,Art tema“ Beograd predstavom ,,I svaki put kao da je prvi“ oduševili dimitrovgradsku publiku, pre svega pripadnice lepšeg pola. Tekst predstave je priredio Dimitrije Kokanov, a režirala Jovana Tomić. Kao predložak teksta autor Kokanov je koristio i priče Bore Stankovića, prvenstveno ,,Tašanu“, kako se zove i jedna od glavnih junakinja ovog pozorišnog komada, a takođe je koristio i ,,Koštanu“ i ,,Pokojnikovu ženu“.

Predstava prati priču dveju žena – Tašane i Anice, koje su ostale same i sa tom okolnošću se suočavaju. Njihove majke pokušavaju da im pomognu, ali one se često ne slažu sa njihovim savetima. One traže izlaz iz teške ljubavne situacije, suočavaju se sa ličnim željama, pritiscima majki i okoline. Dolaze i njihovi muževi koji ih i dalje iskušavaju – Saroš i Ita, ali takođe i udvarači.

Svaka scena je izvedena u određenim formacijama; kroz scenski jezik i pokret ova predstava odgovara na različita pitanja povređenih i nesrećnih žena, govori o prihvatanju svoje sudbine i stavlja publiku u razmišljanje. Citat ,,Najteže je biti sam, a ne biti svoj“ jasno oslikava celu poruku predstave.

Glumci koji su igrali u ovoj predstavi dolaze iz Beograda, Novog Sada, Kruševca – Gordana Đurđević Dimić, Jelena Matijašević, Jelena Stajkovac, Biljana Nikolić, Nikola Rakić i Dejan Tončić.

U ime dimitrovgradskog pozorišta rukovodilac Delča Gigov uručio je glumcima plaketu.

Naredna predstava ,,Balkan teatar festa“ je 11. decembra u 19:30 sati, kada će glumci Narodnog pozorišta iz Niša izvesti komad ,,Žorž Danden“ u režiji Dragoslava Savića – Safe.

  Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar