a

Prosečna plata u Bugarskoj 480 evra

U poslednjem kvartalu ove godine za normalan život četvoročlanog domaćinstva u Bugarskoj bilo je potrebno 1.251 evro, saopšteno je iz Konfederacije nezavisnih sindikata Bugarske. Prosečna plata je 480 evra.

U kalkulaciju „potrošačke korpe“ uključeni su hrana, zdravstvene usluge, održavanje kuće ili stana, obrazovanje, prevoz i odmor. Troškovi života po članu četvoročlanog domačinstva veći su u odnosu na isti period prošle godine za 45 evra i iznose 313 evra.

U isto vreme prosečna plata bila je 480 evra, dok u podeli zarada petina najbogatijih zarađuje 7,7 puta više od petine najsiromašnijeg dela stanovništva Bugarske, pokazuju podaci koji su izneli sindikati.

Slobodan Aleksić (Izvor: BNR)

Foto: Teodora Petrov

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar