Zagađen vazduh u Srbiji godišnje odnese 3.600 života

Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Srbiju Marijan Ivanuša izjavio je da zbog posledica zagađenja vazduha u Srbiji godišnje umre 3.600 osoba.

Ivanuša je za RTS rekao da zagađen vazduh može da utiče na kardiovaskularne i plućne bolesti, ali da sve zavisi od toga koliko je dugo vazduh zagađen i koliko dugo je neko izložen zagađenju.

Prema podacima i analizama SZO, u svetu umre sedam miliona ljudi godišnje od zagađenosti vazduha od čega je u Evropi pola miliona ljudi. Procenjuje se da u Srbiji godišnje umre 3.600 osoba zbog čestica od 2,5 mikrona.

Kada je reč o merama protiv zagađenja, Ivanuša je prvo istakao redovna merenja da bi građani i vlasti znali kada je vazduh zagađen i da bi mogli da se ponašaju u skladu sa time.

Naveo je da je u tim slučajevima najbolje ostati u stanu, a oni koji moraju da izađu napolje trebalo bi da budu što manje aktivni, kao i da maske ne pomažu.

Najveći uzročnici zagađenja su loženje vatre i saobaćaj, ali bitni faktori su klimatski i geografski uslovi.

Ivanuša je objasnio da su mere protiv zagađenja relativno skupe i da se njihovi efekti ne mogu očekivati preko noći, napomenuvši da bi češće trebalo koristiti gas umesto drva za grejanje i da posebnu pažnju treba obratiti na saobraćaj jer stari automobili više zagađuju.

Protekli vikend u Srbiji je obeležilo povećano zagađenje vazduha, naročito u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Kosjeriću, Nišu i Valjevu.

Stručnjaci kažu da nije povećana emisija zagađujućih čestica, već su atmosferske prilike doprinele da aero-zagađenje bude visoko.

Danas je situacija nešto bolja ali merne stanice Stari grad i Mostar i dalje pokazuju da je vazduh veoma zagađen u Beogradu, naveo je RTS.

 Izvor: RTS / Fonet

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar