Paljenje Badnjaka u Željuši i Dimitrovgradu

U porti hrama “Sveto Vaznesenje Gospodnje”, poznatijeg kao “Sveti Spas” u Željuši i u crkvi “Rođenje Presvete Bogorodice” u Dimitrovgradu građani su večeras obeležili Badnje veče.

This image has an empty alt attribute; its file name is 22-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 23-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 24-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 25-1024x683.jpg

Radost u očima vernika i dece, toplota plamena, vera i molitva ogrejala je meštane Željuše, najvećeg sela u opštini, koji su se okupili u čast najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića, sa željom da ova godina bude rodna i blagorodna, a i da hram u celosti bude uređen. Željušani očekuju, a tako je i planirano, da ove godine crkva dobije struju, da se izvrši unutrašnje malterisanje, kao i da se krene sa oslikavanjem unutrašnjosti hrama.

U prisustvu velikog broja vernika, sveštenik Siniša Buvač je osveštao Badnjak, a nakon toga obavljeno je tradicionalno paljenje svetog hrastovog drveta.

This image has an empty alt attribute; its file name is 26-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 27-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 28-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 29-1024x683.jpg

Veliko večernje Bogosluženje sa osvećenjem i paljenjem Badnjaka održano je i u dimitrovgradskoj crkvi.

Po hrišćanskim crkvenim knjigama Badnjak je simbol drveta koje je Josif uneo u Vitlejemsku pećinu i založio ga da ugreje Bogorodicu Mariju i tek rođenog bogomladenca Isusa. Etnolozi i antropolozi podsećaju da je poštovanje svetog drveta deo prastarih staroslovenskih običaja i verovanja.

Nakon paljenja Badnjaka, na Badnje veče porodice se okupljaju na zajedničkoj večeri u porodičnim domovima uz posnu trpezu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 31-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 32-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 33-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 34-1024x683.jpg

Lomljenje česnice i liturgija povodom Božića održaće se u petak, 7. januara, u 08:00 sati u gradskoj crkvi. Liturgije će biti održane 8. januara na dan Sabora Presvete Bogorodice i 9. januara kada vernici obeležavaju Stefanovdan.

Neka je srećan Badnji dan i blagosloven najradosniji i najveći praznik povodom Hristovog rođenja!

Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar