Domovi zdravlja u Srbiji prelaze u nadležnost Republike

Novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, domovi zdravlja u Srbiji prelaze u nadležnost Republike. Gostujući na RTS-u Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, izjavio je da se prvo očekuje spajanje 30 bolnica i domova zdravlja i da se trenutno proverava na terenu gde ima mogućnosti da se domovi zdravlja i opšte bolnice spoje.

U proteklih godinu i po dana stvorili su se preduslovi da se spoje domovi zdravlja i opšte bolnice i da se vrate zdravstveni centri nakon 14 godina, rekao je Vekić i dodao da je završetak fuzije opštih bolnica i domova zdravlja najavljen za drugu polovinu ove godine.

Govoreći o preprekama i složenosti posla, on je kazao da je to bio obiman posao jer u zemlji postoji 350 zdravstvnih ustanova, te je moralo da se svaka ustanova pojedinačno dobro proanalizira.

U telefonskom razgovoru Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad i predsednik Odbora za zdravlje i socijalnu politiku Stalne konferencije gradova i opština, izjavio je za FAR da dimitrovgradski Dom zdravlja ostaje do daljnjeg u dosadašnjem statusu. Takođe, Dimitrov kaže da se plan mreže za optimizaciju zdravstvenih ustanova u Srbiji očekuje u narednih nekoliko meseci, ali da to neće biti pre leta.

Osnivačka prava Doma zdravlja u Bosilegradu od 1. januara ove godine su pod ingerencijom Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Po rečima direktora Doma zdravlja dr Gorana Vasilova, dat je rok da se tokom ove godine usklade svi zakonski akti, a Vasilov očekuje da će to biti urađeno do kraja jula meseca.

B. Ivanov / T. Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar