Još jedan potvrđen slučaj u Pirotskom okrugu, ukupno 139

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Pirot, na teritoriji Pirotskog okruga laboratorijski je potvrđen još jedan oboleli od Covida-19, pa je broj obolelih dostigao 139. Najviše obolelih je u Pirotu – 104, u Babušnici – 21, u Beloj Palanci – 13 osoba i u Dimitrovgradu jedna osoba, saopštili su Zavod za javno zdravlje i Štab za vanredne situacije Pirot, a prenele Pirotske vesti.

Do 26. maja od ukupno uzorkovanih 1.989 briseva,  na Covid-19 testirano je 1.937 uzoraka. Od toga se za 32 uzorka čekaju rezultati. Danas, 26. maja, je laboratorijski potvrđen još jedan slučaj. Ukupan broj obolelih do danas je 428 osoba, a na lečenju u Opštoj bolnici je dvoje pacijenata i oboje je u stabilnom stanju, kaže dr Radmila Zec, epidemiolog ZZZJ u Pirotu i dodaje da je danas uzorkovano još 20 briseva sa područja Okruga, od čega je šest slučajeva sumnjivo na Covid-19, navode Pirotske vesti.

Epidemiološka situacija u firmama je stabilna, nema novih slučajeva. U „Tigru a.d“ bilo je dvoje obolelih (majka i sin) i svi njihovi bliski kontakti sa radnog mesta testirani su i negativni su.  U „Tigar Tajersu“ je bio jedan oboleli, a devet bliskih kontakata sa radnog mesta testirani si i svi su negativni. Od obolelih, zaposlenih u krojačkoj firmi „Karmod“„ zarazilo se 8 članova porodice koji nisu imali simptome ili su bili sa blagom kliničkom slikom. Zahvaljujući merama kućne izolacije nije došlo do širenja epidemije. Epidemiološka situacija na području okruga je stabilna i u narednih desetak dana očekuje se pojava pojedinačnih slučajeva. Neohodno je i dalje poštovanje svih naloženih mera, navodi se u saopštenju koje potpisuje dr Radmila Zec, epidemiolog ZZZJ, koje su prenele Pirotske vesti.

Izvor: ZZJZ Pirot / Štab za vanredne situacije Pirot / Pirotske vesti

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar