Bugarska beleži 722 zaražena, 45 preminulih i 1.215 onih koji su ozdravili

U Bugarskoj je tokom proteklog dana zabeleženo još 722 slučaja zaražavanja koronavirusom, a urađeno je 3.669 testova, pa je procenat pozitivnosti oko 21 odsto. Ozdravilo je 1.215 osoba, dok je 45 preminulo. To pokazaju podaci sa Centralnog nacionalnog sajta za praćenje epidemije.

Navodi se da je najveći broj novozaraženih u Sofiji – 139 i da slede Varna sa 72 i Burgas sa 57 pozitivnih na koronavirus. U bolnicama je 5.671 pacijent, od kojih na intenzivnoj nezi 521.

Portali Blitz i Dariknews pišu da će se najverovatnije polovinom januara i u apotekama u Bugarskoj pojaviti „ivermektin“ preparat koji je pokazao dobre rezulate u pomaganju ozdravljanja od covida-19.

„Ivermektin“ se kako prenosi Dariknews može koristiti i kao preventiva i već je prošao klinička ispitivanja kompanije „Huvephapma“ (Huvefarma), koja ga proizvodi, pa je priznat je kao internacionalni patent.

Poslednju reč naravno ima bugarska Izvršna agencija za lekove čija se odluka kako prenose Dariknews i Blitz. bg očekuje početkom sledećeg meseca, dok bi puštanje u promet u apotekama moglo da se desi sredinom janura 2021.

Izvor: mh.government.bg / BNR / FAR

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar