Mitić Mićo i njegova izložba „Oči koje govore duhom vere“

„Oči koje govore duhom vere“ je naziv izložbe ikona Miće Mitića u galeriji „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu. Gledajte njegove svece u oči, jer one su toplije, veće i sa mekoćom, koja ih čini manje strogim nego na vizantijskom obrazcu, poruka je koja se čula na njenom otvaranju.

This image has an empty alt attribute; its file name is 173-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 174-1024x683.jpg

Oba zapažanja su zapaženja žena, oba su podudarna i oba iskrena i bez straha da će doći u sudar sa kanonom po kojoj jedna ikona nastaje ili se posmatra. Zbog toga im treba verovati, jer žene lepotu pa i duhovnost vide i u detaljima.

This image has an empty alt attribute; its file name is 175-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 176-1024x683.jpg

Prva impresija pripada Elizabeti Georgiev, koja je potpisala kratak katalog za izložbu, a druga Donki Stojanovoj Nikolovoj kojoj je, kako je sama rekla, pripalo poverenje i odgovornost da je otvori.

Nikolova, koja poznaje Miću Mitića pre svega kao likovnog autora, je primetila da na njegovim ikonama ima nešto posebno, nežno, dobrodušno i koloritno melanholično, kao trag mrtvih priroda, portreta i apstraktnih kompozicija koje je ranije radio i da zbog toga, lica njegovih svetaca postaju bliža svakom od nas, a njegove ikone posebne i prepoznatljive i bez njegovog potpisa.

This image has an empty alt attribute; its file name is 177-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 178-1024x683.jpg

Donka Nikolova je takođe kazala da su njegovi sveci lepi i ubedllji i da se kroz njih i boje i atmosferu podneblja i južnog sunca, ogleda beskrajnost vremena i bezvremenost duha, te da nas ispunjavaju nadom za radost i spasenje.

S druge strane Elizabeta Georgieva u svom propratnom tekstu upozorava na spretnu slikarevu ruku, koja se igra svetlošću i tamom u bojama i vešto ugrađuje njihovu snagu u oči svetaca koje govore duhom vere i kroz stih poručuje!

Potreban je samo korak

Do vaskrslog sjaja večnosti,

Kada kamen postaje reč

I lik postaje ime.

This image has an empty alt attribute; its file name is 179-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 180-1024x683.jpg

Tako je iskrenim rečima Donke Nikolove i uz kataloški tekst i stihove Elizabete Georgiev otvorena još jedna samostalna izložba Miće Mitića. Peta po redu u Dimitrovgradu i trideset i neka, koju je do sada priredio. Na njoj je izloženo tridesetak ikona i kopija fresaka i biće pred publikom naredne tri sedmice.

Mićo Mitić radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu. Rođen je u Dimitrovgradu i živi u Dimitrovgradu.

S. Aleksić

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar