Pojačana kontrola saobraćaja od 16. do 22. juna

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 16. do 22. juna ove godine na teritoriji Republike Srbije sprovode akciju pojačane kontrole saobraćaja. Akcija je usmerena na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

U okviru akcije, u subotu, 19. juna, po prvi put će biti realizovana i akcija pod nazivom „Alcohol and Drugs Marathon”, kada će tokom 24 časa neprekidno biti angažovani svi raspoloživi uređaji za otkrivanje prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola jedan je od najvećih problema bezbednosti saobraćaja u većini evropskih zemalja, uključujući i Srbiju, navodi se u saopštenju i naglašava da je reč o prekršaju koji, uz prekoračenje brzine, najviše doprinosi izazivanju saobraćajnih nezgoda i težini posledica. S druge strane, prekršaj upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci u ogromnom je porastu u svim evropskim zemljama, a u Srbiji je broj sankcionisanih vozača od početka ove godine gotovo tri puta veći u odnosu na isti period prošle godine.

Policijski službenici saobraćajne policije su od početka ove godine iz saobraćaja isključili oko 18.000 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju i 700 vozača zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Akcija saobraćajne policije koja traje od 16. do 22. juna istovremeno se sprovedi u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), stoji u saopštenju MUP-a.

Izvor: mup.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar