Odeljenje za vanredne situacije u Pirotu: Ne palite vatru na otvorenom prostoru

Odeljenje za vanredne situacije u Pirotu apeluje na građane da ne spaljuju suvu travu, nisko rastinje i ostatke strnih useva na otvorenom prostoru, jer na taj način mogu ugroziti svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

U saopštenju stoji da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima.

Za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojom se zabranjuje loženje vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, za fizička lica predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Ukoliko dođe do požara potrebno je što pre obavestiti vatrogasnu službu na broj 193, a ako je požar manjeg intenziteta građani mogu sami da pokušaju da ga ugase, ali nikako po cenu svoje bezbednosti.

Odeljenje za vanredne situacije kontroliše sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv osoba koje ne poštuju zabrane biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, navodi se u saopštenju Odeljenja za vanredne situacije u Pirotu.

Izvor: Policijska uprava u Pirotu

Foto: Boban Gerov / Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar