Ministar Vulin: Saradnjom između srpske i bugarske policije mogu se ublažiti posledice migrantske krize

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas nakon sastanka sa potpredsednikom tehničke Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Republike Bugarske Bojkom Raškovim da se saradnjom između srpske i bugarske policije mogu ublažiti posledice migrantske krize, objavljeno je na sajtu MUP-a Srbije.

„Između naših zemalja, osim po pitanju stava prema lažnoj državi Kosovo, nema otvorenih pitanja, ali je policijska saradnja odlična. Srbija se nalazi u veoma specifičnom položaju. Mi smo zemlja u kojoj migranti beže sa prostora Evropske unije, a onda ponovo hoće da idu u EU. Srbija i Bugarska imaju iste probleme kada su migranti u pitanju. O nama i o našim zemljama niko neće voditi računa osim nas samih. Nikog ne zanima koliko mi migranata imamo na našim teritorijama, ni kako živimo sa njima. Samo mi možemo da se odbranimo i samo mi zajedno možemo da rešimo ovaj problem“, rekao je ministar Vulin.

Ministar Vulin je poručio da svaki migrant kojeg policija zaustavi na granici Bugarske ili na granici Srbije je jedan migrant manje i u našim zemljama, ali i u Evropi, istakavši da Srbija nije i neće biti parking za migrante.

„Ne mislimo da treba da ih čuvamo, da bi oni jednog dana rešili da treba negde da odu. Saradnjom sa našim bugarskim kolegama mi možemo bar da ublažimo posledice migrantske krize“, poručio je ministar policije.

Ministar Vulin je kazao da je sa ministrom Raškovim razgovarao o razmeni informacija, o zajedničkim patrolama i poručio da će zajedničkim radom učiniti sve da se migrantska kriza u najmanjoj mogućoj meri oseti u svakodnevnom životu naših građana.

„Nećemo dozvoliti promenu suštine naših zemalja i naših načina života. Nama je u interesu kao i Bugarskoj da transport ljudi i roba bude što brži i što bezbedniji, ali ne na uštrb odgovarajućih kontrola. Ne možemo zbog brzine da zanemarimo mogućnost šverca ljudi, narkotika. Zato ćemo u zajedničkom radu videti kako možemo da ubrzamo, ali i sačuvamo bezbednost“, izjavio je ministar Vulin.

Ovom prilikom, ministar Vulin je podsetio da je u planu otvaranje još jednog graničnog prelaza koji su dogovorili predsednici Vučić i Radev.

„Naši predsednici su dogovorili otvaranje još jednog graničnog prelaza, a ono što se dogovore Vučić i Radev mi ćemo sprovesti i vrlo brzo u narednom periodu mi ćemo predati bugarskoj strani naš predlog“, kazao je ministar policije.

Ministar Raškov izrazio je zabrinutost zbog migracionog pritiska i istakao da Republika Srbija i Republika Bugarska treba da pojačaju saradnju u rešavanju tog ključnog problema.

„Jako bitno pitanje je veliki broj teretnih vozila koja opterećuju ovaj granični prelaz. Izgradnja još jednog graničnog prelaza preko kojeg bi ta vozila prelazila olakšala bi putovanja državljana Srbije, ali i rasteretila ovaj granični prelaz”, rekao je Raškov, stoji na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Izvor i foto: mup.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar