Od danas ulazak sa kovid sertifikatima Srbije u EU

Evropska komisija (EK) objavila je da je usvojila odluku kojom se priznaju kovid sertifikati izdati u Srbiji i kojom oni postaju ekvivalent EU digitalnom kovid sertifikatu, saopštila je Vlada Republike Srbije.

Ova odluka stupila na snagu danas, 16. novembra, saopštila je Evropska komisija, navodeći da će Srbija sada biti povezana sa EU sistemom digitalnih kovid sertifikata i da će njeni sertifikati biti priznati pod istim uslovima kao i oni izdati u članicama Unije.

Komisija je, kako je navedeno, izvršila tehnička ispitivanja, koja su pokazala da su sertifikati o vakcinaciji, testiranju i oporavku protiv COVID-19 koje izdaje Republika Srbija u skladu sa sistemom „Digitalni zeleni sertifikat“ i da je omogućena verifikacija autentičnosti, validnosti i integriteta sertifikata i sadrže potrebne podatke.

Istovremeno, Srbija je prihvatila EU kovid sertifikat za putovanje iz EU u našu zemlju.

U Briselu naglašavaju da je ovo još jedan dokaz nastavka napora u cilju jačanja poverenja putnika i bezbednog putovanja unutra i van Evropske unije.

Kao što smo stali uz naše partnere u borbi protiv pandemije, nastavljamo da radimo zajedno na bezbednom otvaranju, poručio je komesar za proširenje EU Oliver Varheji.

Odluka o priznavanju kovid sertifikata od strane EU do sada je usvojena za 49 zemalja, od čega 22 van EU.

Uz Srbiju, iz regiona Zapadnog Balkana, EU priznaje i sertifikate izdate u Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar