Na snazi uredba Vlade za mlade parove

Vlada Srbije u tehničkom mandatu je usvojila Odluku i Pravilnik kojim se bliže određuje način kupovine ili učešće u kupovini nekretnine za porodice koje žele da reše stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dete posle 1. januara 2022. godine.

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini, može da ostvari svaki podnosilac zahteva.

Jedan od uslova za dobijanje 50 odsto vrednosti radova novca je da se kuća gradi u lokalnoj samoupravi koja je utvrđena kao devastirano područje, u skladu sa Uredbom iz 2014. godine.

Potrebno je obezbediti tehnički opis sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta.

Isti uslovi važe za gradnju u ostalim lokalnim samoupravama za 20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće.

Novac se može dobiti i za kupovinu kuće ili stana u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti koju je procenio nadležni poreski organ, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Za učešće u kupovini kuće ili stana na kredit – u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti, na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će se obezbediti iz budžeta.

Odluka i Uredba o dodeli novčane pomoći za kupovinu prve nekretnine po osnovu rođenja deteta, donete na jučerašnoj sednici Vlade Republike Srbije, a stupila je na snagu objavom u Službenom glasniku, 18. februara i biće dostupna javnosti od trenutka objave, između ostalog i na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, saopšteno je iz tog ministarstva.

Izvor: RTS / srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar