Organizacija Help nastavila saradnju sa Bosilegradom uz podršku Švedske

U prisustvu predstavnika opštine i nemačke organizacije Help, 18 lica sa teritorije opštine Bosilegrad potpisalo je ugovore za realizaciju projekta “Pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih lica“, javlja radio Bosilegrad.

Najmanje 25 lica biće podržano grantovima u opremi u započinjanju njihovih poslovnih delatnosti. prosečne vrednosti 2.000 i 3.600 evra. Pomoć u vrednosti od 2.000 evra dobiće 20 lica, dok će njih pet dobiti po 3.600 evra. Reč je o licima, koja imaju registrovane automehaničarske radnje, perionice, frizerske salone, pilane i aktivna poljoprivredna gazdinstva.

U prvoj jednogodišnjoj fazi projekta ukupna vrednost direktnih ulaganja koje finansira Vlada Švedske preko Švedske agencije za međunarodnu saradnju iznosi više od 61 hiljadu evra, dok opština Bosilegrad kao partner učestvuje sa gotovo 30 procenata, rekao je Bane Stanojković, šef kancelarije Help-a u Vranju.

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev kazao je da je osnovni uslov za učešće u projektu da zainetersovana lica imaju registrovananu samostalnu radnju ili aktivno poljoprivredno gazdinstvo, ali i dokaz o uplati penzijskog staža.

Dodao je da vrednost Helpovog ulaganja u Bosilegradu u prethodna tri projekta premašuje 200.000 evra, te da se ovom saradnjom doprinosi smanjenju siromaštva, ostvarenju dostojanstvenih uslova za rad, obezbeđivanju boljeg pristupa tržištu rada i zapošljavanju lokalnog stanovništva.

A.D.

Izvor i foto: NRTV-Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar