Savet kako da lakše prebrodimo tropski talas

Tropski talas je došao, a upozorenje na visoke temperature za predstojeće dane izdao je Republički hidrometeorološki zavod. Najtopliji dan se očekuje u subotu sa temperaturom od oko 40 stepeni.

Visoke temperature mogu negativno uticati na zdravlje. Zato lekari upozoravaju da bi se trebalo kloniti vrućine koliko god je to moguće.

Izbegavajte izlaske u najtoplijem delu dana ukoliko je moguće i nastojte da ne boravite na suncu u najtoplijem delu dana, između 11:00 i 17:00 časova.

Birajte laganu odeću i pijte dovoljno tečnosti. Naime, oružje protiv vrelih temperatura može biti i dobar izbor namirnica. Za vreme letnjih vrućina prednost treba dati hrani koja sadrži manje masnoća poput mesa, ribe, povrća i voća.

Od štetnih sunčevih zraka treba zaštititi i prostorije u kojima boravite. Rashladite prostorije, ali oprezno. Boravak u klimatizovanom prostoru jeste dobra opcija, ali treba biti na oprezu. Klima-uređaj bi trebalo podesiti tako da razlika između spoljašne i temperature hlađene prostorije ne bude veća od sedam stepeni, savetuju lekari.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar