Izložba starih bioskopskih plakata – povratak u neka lepša vremena

U galeriji “Metodi Meta Petrov” sinoć je otvorena izložba starih bioskopskih plakata. Plakati filmova prikazanih u nekadašnjem bioskopu Centra za kulturu popularnijem kao “Kinoto” su iz privatne kolekcije dugogodišnjeg kinooperatera ovog bioskopa Ljubomira Ivanova, kao i iz kolekcije Petra Ćirića i Milana Pejeva.

Ljubitelji filma imali su priliku da pogledaju plakate i slike iz filmova prikazivanih 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog veka u caribrodskom bioskopu. Postavku čine preko 100 plakata filmova različitih žanrova, među kojima su kultna ostvarenja sedme umetnosti poznatih reditelja iz svetske i domaće produkcije.

Čast da otvori izložbu pripala je novinaru Borisu Lazarovu koji je tom prilikom pročitao pismo “Caribrod koji više nema da se vrne” publiciste, dugogodišnjeg novinara RTS-a i jednog od najbližih novinara – dopisnika portala FAR Slobodana Ćose Aleksića iz Beograda. Lazarov je naveo da ova izložba za njega predstavlja povratak u detinjstvo i mladost, povratak u jedan Caribrod kojeg više nema.

“Ja bih opet ponovio imena Petra Ćirića, Ljubomira Ivanova i Milana Pejeva koji su iz nekog svog ličnog hobija dali ideju da se napravi jedna ovakva izložba. Ovom prilikom bih pozvao naše sugrađane da dađu i da pogledaju izložbu. Ja verujem da će svako ko uđe u galeriju i ko je stariji od nekog osamdesetog godišta da pronađe bar jedan film koji je gledao u dimitrovgradskom bioskopu – Kino. Pohvalio bih organizatore što su se setili da naprave nešta ovako i ja sam u razgovoru sa ljudima iz Centra za kulturu predložio nešta slično da napravimo za koji mesec kada je pozorište u pitanju”, kazao je Lazarov.

Inicajator da se ova nesvakidašnja izložba napravi je Petar Ćirić koji je istakao da ga je njegova ljubav prema filmu navela da započne da sakuplja plakate i postere.

“Ovde sam izložio tridesetak svojih plakata koji su očuvani. Ja sam razgovarao sa ljudima u Centru za kulturu i predložio im da napravimo izložbu starih bioskopskih plakata i naišao sam na njihovo razumevanje. Gro svojih plakata sam sakupio još u momačkim danima krajem sedamdesetih godina prošlog veka, a sam doživljaj gledanja filmova na bioskopskom platnu za mene je nešta najlepše”, kazao je Ćirić.

Svi filmski sladokusci moći će da pogledaju izložbu starih bioskopskih plakata u naredne dve nedelje u dimitrovgradskoj galeriji.

A. Todorov

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar