Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo informacije o hapšenju Bugara u Bosilegradu

Direktor Generalne direkcije za evropska pitanja Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske Slavena Gergova razgovarala je telefonom sa ambasadorom Republike Srbije u Bugarskoj Željkom Jovićem. Zatražena je informacija o hapšenju aktivista, pripadnika bugarske nacionalne manjine u Bosilegradu.

Ovaj slučaj „baca senku na posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Bosilegradu, koja je prva poseta u poslednjih 97 godina jednog šefa srpske države gradu čiji veliki deo stanovništva čine pripadnici bugarske nacionalne manjine“, stoji u saopštenju bugarskog Ministarstva spoljnih poslova. „Razlozi za zadržavanje dvoje aktivista pripadnika bugarske nacionalne manjine koji se bore za poboljšanje uslova života u Bosilegradu, moraju biti razjašnjeni“ navodi se još u saopštenju i dodaje da je važno uzeti u obzir da je slučaj „izazvao negativnu reakciju u Bugarskoj“.

„Poštovanje ljudskih prava, a posebno postojanje mogućnosti slobode izražavanja, su ključni uslovi u procesu evropskih integracija“, naglašavaju iz Ministarstva spoljnih poslova Bugarske.

Izvor: bnr.bg / mfa.bg

Foto: mfa.bg

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar