Održan sastanak povodom izgradnje Centra za upravljanje čvrstim otpadom u Vranju

Na zahtev Ministarstva zaštite životne sredine u Beogradu je nedavno održan sastanak povodom rešavanja pitanja nesanitarnih deponija i izgradnje Centra za upravljanje čvrstim otpadom u Vranju „Meteris”.

Sastanku su, pored ministarke Irene Vujović i predstavnika resornog ministarstva prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sa saradnicima, kao i gradonačelnik Vranja i predsednici opština Vladičin Han, Trgovište, Bosilegrad, Surdulica, Bujanovac i Preševo.

„Izgradnja Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom u Vranju izuzetno je važan projekat, koji, iako je u nadležnosti Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, od velike je važnosti i za Ministarstvo zaštite životne sredine. Dok se ne izgradi Regionalni centar, ne možemo trajno da rešimo problem nesanitarnih deponija. Ne možemo da ih zatvorimo i saniramo. Zato molim sve lokalne samouprave da odgovorno i ubrzano rade na svim koracima u fazi pripreme, kako bi ovaj centar bio izgrađen što pre, a sve deponije bile sanirane”, rekla je ministarka Vujović.

Ministarka je podsetila sve predsednike lokalnih samouprava da nijedan problem sa nesanitarnim deponijama nije prijavljen ministarstvu i zamolila da ubrzano rade na operativnim koracima, poput eksproprijacije zemljišta, izmeštanja dalekovoda, odnosno, svega što je u nadležnosti lokalnih samouprava, kako bi i izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom što pre započela.

Najavljeno je da će ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović uskoro obići Pčinjski okrug, saopšteno je na zvaničnom sajtu tog ministarstva.

Sastanku su prisustvovali predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev i direktor komunalnog preduzeća „Usluga“ Predrag Trajkov.

Kako javlja NRTV-Bosilegrad, Zaharijev je od Ministarstva zaštite životne sredine zatražio sredstva za izgradnju moderne transfer stanice za sortiranje otpada u Bosilegradu, gde će se vršiti izdvajanje sekundarnih sirovina. Zatražio je i kamion za odvoz otpada na deponiju „Meteris” u Vranju, kao i subvencije za odvoz smeća, kako ne bi došlo do povećanja komunalnih naknada.

Izvor i foto: ekologija.gov.rs / NRTV-Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar