U maju i junu u Dimitrovgradu palo blizu 200 litara kiše

Prvu dekadu juna karakterisalo je promenljivo i relativno toplo vreme uz česte padavine sa neujednačenom količinom.

Na području meteorološke stanice u Dimitrovgradu (Željuši) od 1. do 13. juna palo je 87 litara kiše po kvadratnom metru, što je za sada više u odnosu na prosečne vrednosti za ceo mesec jun koje se kreću od 60 do 70 litara. Ovo je izjavio za FAR rukovodilac Zoran Bojčev, koji je šef meteorološke stanice u Željuši od 1982. godine.

Prema njegovim rečima, u maju je palo 100 litara kiše, te je sa ovom količinom premašena prosečna količina padavina za ovaj mesec koja iznosi između 80 i 90 litara.

“Ako uzmemo u obzir padavine u maju i u prvoj dekadi juna, zvanični podaci govore da je na našoj stanici evidentirano blizu 200 litara kiše, što je oko 28% ukupne godišnje količine padavina koja se kreće od 600 do 700 litara. Primera radi, samo 18. maja pala su 53 litra kiše po kvadratu. Tako nakon sušne zime u periodu od decembra do marta, imamo veoma promenljivo i kišovito proleće”, kaže rukovodilac stanice.

Na osnovu podataka iz sedmodnevnog agrometerološkog biltena Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), sa padavinama je intenziviran vegetativni porast useva iz prolećne setve, međutim, učestale kiše nisu pogodovale povrću i ranom voću, ometale su kosidbu livada i pašnjaka, a stvoreni su uslovi za pojavu i širenje biljnih bolesti i štetočina.

Prema zvaničnoj prognozi RHMZ-a, nakon kratkotrajne stabilizacije vremena, od 15. do 21. juna ponovo se u svim krajevima Srbije očekuju kiša, pljuskovi i grmljavine.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar