Komedija „Švaljerancija“ pirotskog teatra zatvorila festival „Balkan Teatar Fest“

Predstava „Švaljerancija“ Narodnog pozorišta iz Pirota zatvorila je sinoć Međunarodni pozorišni festival „Balkan Teatar Fest“ u Dimitrovgradu.

Ova urnebesna komedija na lokalnom pirotskom dijalektu rađena je po tekstu Srbislava Minkovića i u adaptaciji i režiji Zorana Živkovića. U glumačkom ansamblu su Danica Mitić, Aleksandra Stojanović, Danijela Jovanović, Milan Nakov, Aleksandar Radulović, Aleksandar Aleksić i Zoran Živković. Scenografiju i kostim uradila je Katarina Ciglić, a muziku Milorad Živković.

Radnja predstave prikazuje neočekivane situacije u kojima se likovi nalaze i njihove reakcije, a publika ovu pozorišnu iluziju prihvata kao da se to njoj već dogodilo van scene. Zapravo, tema ove komedije su prepoznatljive situacije iz svakodnevnog života začinjene crnim humorom što je dodatno nasmejalo i zabavilo gledaoce.

Reditelj Zoran Živković bio je pun lepih utisaka nakon predstave.

„Utisci su odlični. Mi smo se trudili da napravimo predstavu koja će biti zanimljiva publici i da čim se digne zavesa počne da se smeje do kraja. To je bio moj cilj kao reditelja, a i zajednički cilj celog ansambla našeg pozorišta i mislim da smo u tome uspeli. Publika je uživala. Ovde mogu da se prepoznaju ljudi, mogu da prepoznaju svoje komšije i prijatelje u našim glupostima koje u određenim trenucima pravimo. Misliim da smo lepo zabavili caribrodsku publiku na kraju BTF-a i da je ovo bio jedan pečat na ovaj festival“, kazao je za medije Živković.

On je naglasio da se potrudio da podela uloga bude adekvatna i da svaki glumac dobije ono što mu pripada.

„Puno sam radio na adaptaciji teksta i napravio savremen komad jer Srbislav Minković je to napisao pre desetak i više godina. Morao sam komad da približim sadašnjem trenutku. Kostimi su u kabaretskom fazonu i potrudili smo se da napravimo zanimljivu predstavu, koja je lepa za oko, gledanje i slušanje. Veoma je važno igrati ozbiljno svaki komad koji je komedija. Posebno kada se igra komedija ovog tipa mora da se igra vlo ozbiljno da bi to bilo smešno“, rekao je Zoran Živković.

Komedijom „Švaljerancija“ pala je zavesa na ovogodišnje 19. izdanje BTF-a, tokom kojeg su ljubitelji teatra imali priliku da pogledaju 10 komada poznatih pozorišta iz Sofije, Vrace, Montane, Draganova, Niša, Zaječara, Vranja i Pirota. Publici se predstavio i domaćin – teatar „Hristo Botev“, a na repertoaru festivala bile su i 2 dečje predstave.

Ovaj tradicionalni kulturni događaj organizovao je Centar za kulturu pod pokroviteljstvom opštine Dimitrovgrad, a prema rečima organizatora, predstave je gledalo blizu dve hiljade ljubitelja pozorišne umetnosti.

P. Videnov

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar