Izbori 2023: Crta – Neophodno je hitno reagovanje tužilaštva na navode o falsifikovanju potpisa

Na navode o falsifikovanju potpisa podrške birača na više izbornih lista, oglasio se Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta).

Bez namere da dovodi u pitanje samostalnost u tužilačkom radu, Posmatračka misija Crte poziva nadležna javna tužilaštva da hitno i po službenoj dužnosti istraže slučajeve falsifikovanja potpisa podrške birača na više izbornih lista kako bi se utvrdila istina, zaštitio integritet izbornog procesa i odgovorni priveli pravdi.

„Ukoliko je bilo kršenja zakona, posledice su još teže pošto se sumnje odnose i na neke od listi koje su izborne komisije već zvanično proglasile, pa se biračima ostavlja mogućnost da glasaju za liste koje su na glasački listić stigle pomoću krivičnih dela. Apsurdna je činjenica da je do sada na lokalnim izborima u Beogradu proglašeno 12 izbornih lista, a da za većinu njih (sedam) postoje navodi o falsifikovanju potpisa podrške građana, kao i za jednu listu na parlamentarnim izborima, što ozbiljno urušava legitimitet izbornog procesa”, kažu u Crti.

Navode da je Tužilaštvo institucija koja mora aktivnom i brzom reakcijom da spreči ovakve prakse kojima se obesmišljavaju zakonske procedure i urušava poverenje građana u izbore, i to pre izbornog dana. Postojeća zakonska rešenja, kako kažu, ne pružaju izbornim komisijama mogućnost da„pauziraju” izborni proces dok tužilaštvo ne utvrdi činjenice, te je hitno tužilačko reagovanje još neophodnije.

„U navedenim slučajevima falsifikovanja potpisa podrške građana reč je o potencijalnim krivičnim delima zloupotrebe tj. neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka građana i falsifikovanja službene isprave”, stoji u saopštenju.

Posmatračka misija Crte podseća javnost da su i na parlamentarnim izborima 2016. i 2022. godine zabeleženi slučajevi falsifikovanja potpisa podrške i da su ostali bez sudskog epiloga.

Kak je rečeno, na izborima 2022. godine lista Ruski manjinski savez – Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin (Srpsko-ruski pokret, Srpsko-ruska partija Vukovi, Pokret Grka Srbiza) našla se na glasačkom listiću i nakon javno objavljenih informacija, koje nisu bile predmet interesovanja tužilaštva, a ukazivale su na falsifikovanje potpisa. Takođe, i na parlamentarnim izborima 2016. godine, uprkos tome što je RIK izrazio sumnju da je 15 hiljada izjava građana za sedam podnetih izbornih lista falsifikovano, jedna od njih, lista Republikanske stranke, ipak je završila na glasačkom listiću.

Crta je već upozoravala na manjkavosti rešenja po kojem se potpisi podrške overavaju u opštinskim i gradskim upravama, kao i na neophodnost da se zakonski preciznije uredi kako izborne liste mogu da nose status manjinskih, u cilju sprečavanja zloupotreba prava na niži broj potpisa podrške i niži izborni prag, navodi se u saopštenju Crte.

Izvor: Crta

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar