Sestre Dimitrov iz sela Mojinci dobijaju novu kuću, Opština uređuje plac

Fondacija “Tamara Misirlić” pokrenula je akciju za izgradnju kuće sestrama Roski i Miki Dimitrov iz sela Mojinci kod Dimitrovgrada, a Opština Dimitrovgrad je već krenula sa pripremnim radovima – čišćenju prilaza i samog placa gde će se sagraditi kuća od 36 metara kvadratnih.

Sestre Dimitrov žive same u selu na putu ka Staroj planini u maloj trošnoj kući, koju čak tokom zime dele i sa ovcama koje čuvaju. O njihovom životu u oronuloj kući, nehigijenskim uslovima i nemaštini, šira javnost je čula nakon pisanja medija, nakon čega je pokrenuta i akcija da im se obezbedi novi “krov nad glavom”.

Lokalna samouprava i Centar za socijalni rad su ranije nudili da im obezbede smeštaj na drugoj lokaciji ili u Domu, ali su one želele da ostanu u svom selu i domaćinstvu u kome su rođene.

Sada će na tom placu “nići” kuća u kojoj će imati pristojne uslove za život.

Žan Conević, pomoćnik predsednika Opštine, kaže za FAR da je lokalna samouprava uzela učešće u pomoći sestrama Dimitrov i da će ubrzo krenuti radovi na izgradnji kuće.

“Opština hoće da pomogne, to su naši stanovnici kojima moramo da omogućimo bolji život, da im pomognemo. Uzeli smo aktivno učešće u čišćenju terena, prilaznog puta do parcele i čišćenje parcele. Radove izvodi Komunalac” – kaže Conević.

On kaže da je prvobitna ideja bila da se gradi montažna kuća sa temeljom, ali je, nakon što je izvođač radova obišao lokaciju, odlučeno da se gradi objekat od čvrstog materijala.

Okvirni rok za završetak pripremnih radova je petak, 5. april, a humanitarna organizacija Tamare Misirlić će nakon toga krenuti sa izgradnjom kuće.

Lj. Filipov

Foto: lična arhiva Žan Conević / Stefan Pavić

Napisao/la
Latest comment
  • Tako i treba

Ostavi komentar