Babušnica dobila Fond za razvoj poljoprivrede, na raspolaganju 2,5 miliona dinara

Lokalni fond za razvoj poljoprivrede osnovan je u Babušnici, a u okviru njega će biti obezbeđeno 2,5 miliona dinara za podršku poljoprivrednicima u vidu beskamatnih finansijskih pozajmica. Zajednički ulagači su Fondacija Ana i Vlade Divac, Regionalna razvojna agencija Jug i Opština Babušnica.

Cilj Fonda je investiranje u razvoj poljoprivrede u opštini Babušnica, a sredstvima i aktivnostima Fonda će upravljati Regionalna razvojna agencija Jug.

Dragana Stojanović, direktorka Regionalne razvojne agencije Jug, kaže da su podsticajna sredstva iz revolving fonda namenjena poljoprivrednicima koji za inicijalno investiranje u unapređenje proizvodnje obično moraju da koriste sopstvena sredstva, jer teško dolaze do bankarskih pozajmica.

“Ovakav alternativni vid podrške upravo rešava taj problem i omogućava poljorivrednicima da do finansijskih sredstava dođu na transparentan i jednostavan način i da istovremeno dobiju i standardne opštinske subvencije za investicije u poljoprivredi” – izjavila je Stojanovićeva.

Ubrzo nakon osnivanja Fonda biće dogovoreni uslovi konkursa i objavljen javni poziv za prijavljivanje fizičkih lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda.

Tokom trajanja konkursa, biće organizovana i info sesija za sve zainteresovane koji žele da se prijave za beskamatna sredstva iz Fonda.

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košel kaže da će pristup beskamatnim pozajmicama mnogim poljoprivrednicima biti od koristi i da će im pomoći da prošire svoju proizvodnju.

“Posebno nam je drago što je opština Babušnica prepoznala značaj ovog inovativnog načina podrške poljoprivrednicima, a nadamo se da će još opština uvideti prednosti ovog mehanizma i pridružiti se projektu” – rekla je Košel.

Da osnivanje Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede predstavlja značajan korak za unapređenje statusa poljoprivrednih pruizvođača u opštini Babušnica, rekla je predsednica Opštine Ivana Stojičić.

“Fond će pružati beskamatne pozajmice našim poljoprivrednicima, što će im omogućiti da unaprede svoje poslovanje i doprinesu razvoju lokalne ekonomije. Naši poljoprivrednici sada imaju priliku za dodatnu finansijsku pomoć pored subvencija koje opština već izdvaja. Ovo je još jedan korak da se unapredi poljoprivredni sektor i obezbedi bolja budućnost za sve stanovnike naše opštine” – rekla je Stojičićeva.

Od 2020. osnovano je i aktivno ukupno 17 fondova širom Srbije uz podršku USAID-a, između ostalog i u Dimitrovgradu.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić / Fondacija Ana i Vlade Divac

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar