Lokalnim samoupravama Pirotskog okruga preko milion evra za projekte u obrazovanju

Za unapređenje i obnovu nekoliko obrazovnih objekata u Pirotskom okrugu Evropska unija dodelila je lokalnim samoupravama tih mesta preko milion evra, a one imaju obavezu i samofinansiranja u manjem obimu. EU je preko EU PRO plus obezbedila 9,6 miliona evra za realizaciju 30 projekata u 18 lokalnih samouprava.

“Unapređenje obrazovnog ekosistema u urbanom području grada Pirota i opština Dimitrovgrad, Babušnica i Bela Palanka” – naziv je projekta koji je odobren za Pirotski okrug i podržan sa oko milion evra.

“Inicijativa ima za cilj obogaćivanje obrazovnog okruženja i veću pristupačnost obrazovanju za preko 2.000 učenika i nastavnika, od čega će korist imati gotovo 3.000 članova zajednice i što će doprineti održivom odgovoru na depopulaciju i starenje” – kažu iz EU PRO plus programa.

Projekat uključuje obnovu i unapređenje energetske efikasnosti u Gimnaziji Pirot, ergonomska poboljšanja u srednjim i osnovnim školama u Beloj Palanci, nabavku specijalizovanog predškolskog nameštaja i nastavnih sredstava za školu u Dimitrovgradu i uspostavljanje otvorenih prostora za učenje i rekreaciju u Osnovnoj školi u Babušnici.

Ukupna vrednost projekta je oko 1,3 miliona evra, a lokalne samouprave sufinansiraće ga sa oko 290.000 evra.

“Zadovoljstvo mi je što danas prisutvujem predstavljanju 18 novih projekata koji će biti realizovani uz značajnu podršku Evropske unije od preko 9,6 miliona evra. Drago mi je da ćemo pomoći razvoju turizma u Zaječarskom i Šumadijskom okrugu, upravljanju otpadom u Leskovcu i Novom Pazaru, te socijalnoj inkluziju u Šapcu i unapređenju obrazovanja u Pirotskom okrugu” – rekao je ambasador Evropske unije u Srbiji Emnuele Žiofre.

Grad Pirot dobio je još 50.000 evra za izradu studije izvodljivosti za stvaranje visokoškolske ustanove u tom gradu, a učešće lokalne samouprave je oko 13.000 evra.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar