a

Od sledeće godine i u Pirotskom okrugu separacija otpada

Od naredne godine građani Pirotskog okruga dobiće kante za separaciju otpada kako bi sami odvajali komunalni otpad koji će se dodatno separatisati na deponiji.

Kako je izjavio za portal FAR Nebojša Ivanov, direktor “Regionalne deponije Pirot”, svako domaćinstvo dobiće po dve kante. Jedna će služiti za odlaganje mokrog, a druga za odlaganje suvog otpada.

“Predviđeno je da svako domaćinstvo dobije kantu od 240 litara za suvi i kantu od 120 litara za mokri otpad. Predviđena je i kanta od 1.1 kubni metar za sakupljanje stakla, koja će biti locirana negde za više domaćinstava” – dodao je Ivanov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 3-1024x683.jpg

Veći deo sredstava, čak 85%, stiže iz fondova Evropske unije, dok Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije obezbeđuje 15% sredstava. “Regionalna deponija Pirot” dobila je 1.3 miliona evra. Konkretno za Dimitrovgrad izdvojeno je 193.000 evra, za Belu Palanku i Babušnicu 217.136 evra, dok je za Pirot izdvojeno 671.646 evra.

Memorandum između Evropske unije i Vlade Republike Srbije je potpisan i očekuje se da Ministarstvo finansija raspiše javnu nabavku kako bi građani već početkom sledeće godine dobili kante, čime bi se krenulo sa primarnom i sekundarnom separacijom otpada.

T. Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar