Ponovno pokretanje inicijative za Park mira Stara planina

U Edukativno-obrazovnom centru u Dimitrovgradu održana je mini tribina posvećena inicijativi za ponovno pokretanje Parka mira Stara planina. Inicijativa je započeta sa ciljem revitalizacije ovog važnog prirodnog resursa, koji je svojevremeno pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Dragan Taškov iz Društva “Stara planina” kaže da je ovo važan korak ka očuvanju i održivom razvoju Stare planine.

“Bugarska je već ostvarila značajan napredak u primeni zakonodavstva Natura 2000, što predstavlja uzor za nas. Smatramo da je pokretanje inicijative za prekogranični Park mira ključno ne samo za zaštitu prirode, već i za razvoj ekoturizma. Očekujemo da će to privući ekoturiste i unaprediti ekonomiju ovog regiona”, ističe Taškov.

Napominje da je promena modela upravljanja u zaštićenim prirodnim područjima, inspirisana francuskim modelom, ključna za efikasnije upravljanje.

“Planiramo da se obratimo Ministarstvu zaštite životne sredine Srbije kako bismo ukazali na potrebu za reformom sadašnjeg sistema upravljanja i istakli prednosti francuskog modela. Naš cilj je stvoriti fleksibilniji i inkluzivniji model koji će omogućiti veće učešće lokalnih zajednica i samouprava u upravljanju zaštićenim područjima”, naglašava Taškov i dodaje:

“Inicijativa za Park mira Stara planina predstavlja ključni korak ka očuvanju prirodnog bogatstva ovog regiona i stvaranju održivog turizma. Očekujemo da će se kroz ovaj projekat unaprediti ekonomska i ekološka održivost Stare planine, čime će se dugoročno osigurati blagostanje zajednice i zaštita prirode”.

Tribini su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija i ekološki aktivisti iz Pirota Dimitrovgrada i lokalni mediji.

Stefan Pavić

Foto: S. Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar