Za 50 dinara skuplja pretplata za RTS i RTV

Umesto 299 dinara, mesečna taksa za Radio televizju Srbije i Radio televizuju Vojvodine ubuduće će se plaćati 349 dinara, usvojeno je na sednici Odbora za kulturu i informisanje, a na predlog Vlade Srbije.

Iako je još 2013. godine sadašnji predsednik Srbije obećavao ukidanje pretplate, građani su dočekali novo poskupljenje.

Povećanje od 50 dinara treba da odobri i Skupština Srbije na sednici koja je trenutno u toku, a kako stoji u obrazloženju, povećanje se predlaže “imajući u vidu porast svih troškova poslovanja javnih medijskih servisa izazvanih makroekonomskim kretanjima i ekonomskoj situaciji”

“Sredstva po osnovu takse za javni medijski servis i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju se u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika” – stoji u obrazloženju.

Podsetimo, Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis je donet 31. decembra 2015. godine i od tada se taksa za javni servis plaća preko računa za električnu energiju.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar