Održani “Dani banice” u Beloj Palanci uz veliki broj posetilaca i učesnika

Rekordan broj posetilaca i učesnika i koncerti na kraju svake večeri, obeležili su “Dane banice”, manifestaciju koja se po 18. put održala u Beloj Palanci. Ljiljana Mitić iz Crvene Reke je pobednica i sledeće godine pripremaće džinovsku banicu.

Gastronomska manifestacija po kojoj je mala opština na jugu zemlje postala naširoko poznata proslavila je punoletstvo, a direktor Turističke organizacije Bele Palanke Miloš Lilić rekao je da je po svim parametrima manifestacija ove godine najuspešnija do sada.

Trajala je tri dana, od 9. do 11. avgusta, a poslednje večeri manifestacije dodeljene su nagrade majstorima banice u slanoj, slatkoj, integralnoj i kreativnoj kategoriji, kao i nagrada za najbolje aranžirani sto.

“Nagrada za prvo mesto ove godine iznosila je 80 000 dinara, za drugo 50.000 din, a za treće mesto 40.000 dinara. Ljiljana Mitić iz Crvene Reke pobednik je Dani banice i sledeće godine pripremaće džinovsku banicu” – kažu iz lokalne samouprave.

350 učesnika takmičilo se u pravljenju banica, na Sajmu starih i umetničkih zanata bilo je 100 izlagača, a oko 150 mališana učestvovalo je na radionicama i dečijoj Olimpijadi.

Procena organizatora je da je tokom tri dana bilo oko 65.000 posetilaca, pa su “Dani banice” po predsedniku Opštine Goranu Miljkoviću postali “najbolja manifestacija ne samo u Srbiji i regionu već i u Evropi”.

“Vrtkin vrt” je već nekoliko godina poseban segment manifestacije, gde je promovisana paprika vrtka, a 10 poljoprivrednih proizvođača izložilo je svoje paprike i jela pripremljena od njih.

Sva tri dana manifestacije organizovan je bogat kulturno umetnički program, a posetioce su zabavljali Nataša Bekvalac, Nikola Rokvić i Dejan Petrović “Big bend”.

Lj. F.

Foto: Opština Bela Palanka / Turistička organizacija Bele Palanke

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar