Tribina “Rudarski projekti i odgovor javnosti” večeras u Dimitrovgradu

U Dimitrovgradu će večeras biti održana tribina “Rudarski projekti i odgovor javnosti”. O postojećim i planiranim rudarskim projektima u ovom delu Srbije, kao i o odnosu i postupcima vlasti, institucija, medija i građanskih inicijativa po pitanju planirane eksploatacije litijuma u dolini Jadra, govoriće lekar i kolumnista Dejan Hristov, ekološki aktivisti i osnivači pokreta ORSP Aleksandar Panić i Dušan Mitić iz Pirota, predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, farmer i muzičar Aleksandar Vasov iz sela Prtopopinci i novinar i publicista Slobodan Aleksić Ćosa.

Povod za organizovanje tribine su građanski i ekološki protesti koji su obeležili početak avgusta u Beogradu i mnogim gradovima Srbije. Nezadovoljstvo javnosti je izazvano donošenjem nove Uredbe Vlade Republike Srbije o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, kojom se trasira put za izgradnju rudnika litijuma.

Istovremeno, 19. jula je u Beogradu potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Vlast je na proteste odgovorila hapšenjem aktivista i ocenila ih, kako tvrde, kao pokušaj destabilizacije Srbije i nasilne promene vlasti u koji su umešane i strane službe.

Tribina, na kojoj mogu da prisustvuju svi zainteresovani građani, počeće u 19:00 časova u konferencijskoj sali SC “Park”, a organizator je Internet portal FAR.

A. Todorov

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar