U Dimitrovgradu predstavljena knjiga “Mojinci” autora Cvetka Ivanova

U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu sinoć je održana promocija najnovije knjige istaknutog hroničara, koji je u poslednje dve decenije ostavio veliki trag o istoriji i postojanju seoskih naselja u opštini Dimitrovgrad Cvetka Ivanova pod nazivom “Mojinci”. Moderator književne večeri bila je v.d. direktora biblioteke Ivana Taskov, a o knjizi je pored autora govorio i Nenad Stefanov, istoričar i docent Humbolt univerziteta u Berlinu.

U izjavi za portal FAR Ivanov je istakao da je ovo njegova 21. monografija o selima na teritoriji dimitrovgradske opštine na kojoj je, kako kaže, aktivno radio dve godine. Prema njegovim rečima, u knjizi se nalaze podaci o položaju sela, o imenima mesta, istoriji, geografiji, privredi, poljoprivredi, školstvu, crkvama, legendama i slično.

“Interesantan podatak je da je poreklom iz sela Mojinci Vasa M. Mojinski koji je bio poslanik u bugarskom Narodnom Sobranju, na čiju inicijativu je Caribrodski srez premešten iz Trnske u Sofijsku oblast. Ono što je takođe zanimljivo je da je postavljanjem granice 1879. godine onemogućeno da meštani sela Mojinci koriste pašnjake i pojate koje su imali u delu Tepoš, koji je novim razgraničenjem pripao selu Krupac, što je primoralo četiri porodice iz ovog sela da se presele u Krupac”, istakao je Ivanov.

Navodi da su prema legendi sela Mojinci i Mazgoš bila jedno selo i dodaje da su se sa pojavom kuge meštani raselili i tako su nastala dva sela.

“Prvi put se selo Mojinci spominje davne 1447. godine u poreskim knjigama tkzv. danačnim tefterima, a meštani sela su se bavili stočarstvom, poljoprivredom i pečalbarstvom”, rekao je autor knjige.

Ova prva knjiga za rejon Zabrđa izašla je iz štampe ove godine. Izdavač je Narodna biblioteka „Detko Petrov“, a izdavanje je finansiralo Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine u Srbiji i privatni sponzori.

Cvetko Ivanov trenutno radi na knjizi o selu “Mazgoš”, koju očekuje da završi do kraja godine.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar