Borba sa požarom na Vidliču i dalje traje, jedina kritična tačka u opštini Dimitrovgrad je kod sela Braćevci

Situacija sa požarom na planini Vidlič na teritoriji opštine Dimitrovgrad trenutno je stabilna, kaže predsednik Opštine Vladica Dimitrov. Jedina kritična tačka je kod sela Braćevci, ali su ti požari kontrolisani, a aktivnih požara nema oko sela Visočki Odorovci i Gulenovci.

Nakon smirivanja situacije kod tih sela i u blizini manastira Sveti Kirik i Julita, juče se vatra rasplamsala iznad sela Braćevci, ali prema najnovijim informacijama požar u tom reonu je trenutno kontrolisan.

“Južni deo Vidliča, sela Visočki Odorovci, Gulenovci i deo manastira je pod kontrolom, nije bilo požara, tu i tamo se nešto dimi, ali neme aktivnog požara. Što se tiče sela Braćevci jedan požar se vidi kod susednog sela Slavinja i oko puta Braćevci – Vidlič postoje dva požara koji su kontrolisani” – kaže Dimitrov.

Dodaje i da su postavljena vatrogasna creva duž tog puta i da se u sredu ujutru ti požari gase, kako bi se zaštititio taj istočni deo, da vatra ne zahvati šume iznad sela.

“Razmatra se da se postavi bedem buldožerom, tampon zona kao drugi prsten zaštite. Očekujemo da se tamo vatra zaustavi jer tamo ima vode i pristupačno je. To je jedini kritična tačka u opštini Dimitrovgrad. Požar gase vatrogasci sa dobrovoljcima i meštanima” – kaže predsednik Opštine.

Celokupnu trenutno situaciju sa požarom na teritoriji opštine ocenjuje kao stabilnu, iako se situacija menja iz sata u sat.

Slična situacija je i u okolini pirotskih sela Krupac i Basara, koje je u utorak, 27. avgusta, posetio i ministar policije Ivica Dačić.

Podsetimo, požar je usled udara groma izbio 17. avgusta na nepristupačnom terenu, a nakon prvobitnog gašenja, opet je buknuo nekoliko dana kasnije, da bi prema poslednjim informacijama zahvatio površinu od oko 2.500 hektara rastinja, trave, listipadne i zimzelene šume.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar