Evropski dan jezika i promovisanje jezičke raznolikosti i multikulturalnosti

Učenici Gimnazije “Sveti Kirilo i Metodije” u Dimitrovgradu priredili su zajedno sa svojim nastavnicima prigodan program povodom obeleževanje Evropskog dana jezika. Tako je promovisana jezička raznolikost i višejezičnost, a sve u cilju multikulturalizma, upoznavanja različitih kulturnih baština i promovisanja tolerancije.


“Kolege jezičari sa našim učenicma i u saradnji sa školskom bibliotekom dali su doprinos obeležavanju Evropskog dana jezika. Ja im se ovom prilikom zahvaljujem i napominjem da su jezici veliko bogatstvo, a posebno u našoj gimnaziji gde se pored srpskog i bugarskog izučavaju i ruski, francuski, engleski, nemački i latinski jezik”, rekao je za FAR direktor škole Bratislav Stamenov.


“Kao i svake godine mi tradicionalno obeležavamo Evropski dan jezika. Specifičnost za francuski jezik koji predajem je da učenici funkcionalno dobiju fond reči, konverzaciju, izgovor, a veoma su bitne i gramatičke partije, ali i da se upoznaju sa francuskom kulturom i civilizacijom. Naši đaci i profesori su spremili jela i gastonomske specijalitete tradicionalnih kuhinja Bugarske, Francuske, Rusije… Deca uče i vole francuski jezik i usvajaju znanja tokom svog školovanja. Ovaj jezik je sve popularniji u svetu i sve više se koristi”, istakao je profesor francuskog jezika i književnosti Miodrag Džunov.


“Evropski dan jezika se u našoj školi obeležava svake godine i primetili smo da je učenicima interesantno kada na ovaj način pristupaju jezicima, prave panoe, dajemo im određenu temu, a oni daju svoju ideju kroz izreke, poeziju, prozu… Pored toga, uz predstavljanje jezika uvek idu tradicija i kultura sveke zemlje što je jako interesantno. Vidite na ovim štandovima da osim panoa imate i dosta toga što predstavlja kulturu ovog naroda – nošnje, hranu, knjige… Predajem srpski jezik, ali uvek govorimo deci koliko jezika znaju, toliko vrede i sa znanjem više jezika deca su otvorena prema svetu. U ovoj školi možemo na ovaj način pokazati đacima da je važno poznavati jezike, druge narode i njihive običaje”, kazala je profesor srpskog jezika i književnosti Nataša Gligorijević.


Evropski dan jezika je inicijativa čiji je cilj promovisanje učenja jezika, a koju je u saradnji sa Evropskom komisijom pokrenuo Savet Evrope 2001. godine. Od tada se ovaj dan obeležava širom Evrope 26. septembra svake godine.

Evropski dan jezika namenjen je svima koji žele da se uključe, bez obzira na uzrast. Ovaj dan obeležavaju učenici, nastavnici, škole i druge ustanove, učešćem u raznovrsnim događajima ili organizovanjem sopstvenih aktivnosti. Ovaj dan slavi jezički diverzitet Evrope.

A. Todorov

Foto. Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar