VIDEO: Velča Velčev – Caribrod je imao dušu

U šestoj epizodi najnovijeg dvojezičnog TV serijala FAR-a „Caribrod iz mog ugla“ učestvuje svetski poznati umetnik Velča Velčev, koji je rođen u Caribrodu, ali živi u Palma de Majorci. Čuveni akademski slikar i umetnik više od 30 godina živi i radi u Španiji, a svoje radove izlagao je u najpoznatijim galerijama širom sveta. Rođen je 1959. godine i često posećuje Srbiju i svoj rodni grad. Umetničko obrazovanje započeo je na Nacionalnoj umetničkoj akademiji u Sofiji (odsek slikarstvo) u klasi prof. Dobri Dobreva, a završio u Beogradu u klasi prof. Vojislava Todorića. Od 1991. živi u Palma de Majorci.

U emisiji, iz svog ugla, sa mnogo ljubavi govori o svom rodnom gradu koji posećuje jednom ili dva puta godišnje. Za njega je svaki povratak u Dimitrovgrad (Caribrod) veoma važan i ljubav prema njemu nikada neće nestati. Rekao je da je Caribrođanin iz mahale Čuj Pet´l, odakle su mu i prva sećanja na grad. Velčev objašnjava zašto je napustio bivšu Jugoslaviju početkom 90-ih na početku građanskog rata i zašto je otišao u Španiju.

Umetnik govori o najplemenitijem iz prošlosti, o zenitu Caribroda, kojih trenutaka treba da se stidimo, čime da se ponosimo, o propuštenim šansama, ekonomskom pitanju i ljudskom dostojanstvu.

Seća se nekadašnjih kulturnih i sportskih događaja tokom 70-ih i 80-ih godina 20. veka – Proćislo leto, Novogodišnji koncert, manifestacija „T´nći i debeli“, turnir u malom fudbalu i ekipa „Mineralni izvori-Strošena česma“ i „Kukurigu siti“…

„Orkestar ´Balanstra´ svirao je u nedelju u Balkanu, a prethodnog dana ´Šopi´ su u holu Centra za kulturu svirali ´Deep Purple´, kaže Velčev.

Kaže da Caribrod treba da se ponosi svojim ljudima i dodaje da grad postaje mali za ljude širokih shvatanja.

Po njemu, porodilište je propuštena šansa za očuvanje identiteta Caribroda i Caribrođana. Smatra da je granica velika prednost, ali treba da bude otvorena.

Prema njegovim rečima, Caribrod je imao dušu i veruje da još ima entuzijasta, ali im je potrebna podrška.

Pre nekoliko godina Pavliončetu u centru grada poklonio je umetničku instalaciju i želi da ostavi zadužbinu za buduće generacije.

Kaže da ga do sada niko nije pitao za savete iz oblasti likovne umetnosti i smatra da caribrodska galerija sa malo novca može da postane svetska institucija.

„Caribrod se zauvek voli i znam da će jedan deo moje duše ostati ovde“, ističe Velčev.

Pogledajte šestu epizodu serijala „Caribrod iz mog ugla“ pod nazivom „Umetnik Velča Velčev sa dušom Caribroda“.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj: Goša Vladimirov
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2024.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar