VIDEO: Velča Velčev i njegova mesta za povratak

Već punih tridest godina Velča Velčev ja stanovnik sunčane Palma de Majorke. Kada je odlazio mislio je da se sklanja od rata i od raspada jedne zemlje u kojoj skoro da nije bilo strane mira, kojoj je pripadao. Dočekala ga je neizvesnost i borba za egzistenciju, koja kao i svuda, vlada i na tom „rajskom“ ostrvu.

Krenuo je od uličnih porteta turista i postepeno, ali ne odustajući od sebe, dogurao do najvećih galerija i likovnih salona u Španiji. Već dugo on je ostvaren i priznat i kao autor i kao čovek u zemlji, koja mu je pružila gostoprimstvo. Na neki način Velča zna da je ono ipak iznuđeno.

Zbog toga se redovno vraća svom Beogradu, gde se osim u Nišu i Sofiji likovno školovao, svom Caribrodu, gde je rođen i o kome su uspomene i tragovi u duši najveći, i sebi, jer sa sobom uvek nosi neku ideju ili provokaciju, koja vapi za mirom, skladom i normalnijim i prevednijim svetom.

Takve ideje je Velča Valčev već realizovao na svojim ranijim izložbama u beogradskoj galeriji „Haos“ ili Španskom kulturnom centru „Servantes“, a kroz skulpturu koju je poklonio rodnom Caribrodu, ostavio je taj zavet i njemu.

U svom najnovijem povratku on govori o sebi i o ulicama i mestima koja su ga vodila kroz život i likovni svet, čiji je trag neizbrisiv i večit, kao tetovaža, kako reče sam.

Pogledajte TV portret o ovom umetniku.

Produkcija: Internet Portal FAR
2021.

Projekat “Pet nijansi beskraja u likovnom stvaralaštvu Bugara u Srbiji” je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ovaj projekat je sufinansiran i od strane Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar