Novih 7.818 pozitivnih i 57 preminulih u Srbiji. Britanija, prva u svetu, počela vakcinaciju

U Srbiji je na koronavirus u poslednja 24 časa testirano 20.514 osoba, od kojih je 7.818 bilo pozitivno. Preminulo je 57 ljudi, dok se na respiratorima nalaze 289 pacijenata, što je najveći broj do sada. U bolnicama Srbije nalazi se više od 8.300 obolelih, a postotak smrtnosti je 0,88%.

U pogledu epidemiološke situacije najveći problem je ono što će tek doći – dolaze novogodišnji praznici i ponašanjem kao da se ništa ne dešava imaćemo eksploziju posle Nove godine, rekao je epidemiolog Predrag Kon za televiziju N1.

„Nije naš najveći problem to što se desilo, nego tek ono što će doći, dolaze novogodišnji praznici, čak i ako uspemo merama da malo to smirimo, ponašanjem kao da se ništa ne dešava imaćemo eksploziju posle Nove godine“, upozorio je Kon.

Međunarodni konsultant za imunizaciju u Unicefu i Svetskoj banci Dragoslav Popović izjavio je da će 2021. biti godina vakcinacije.

On je za RTS kazao da će u narednim nedeljama i mesecima doći još vakcina protiv Covida i da će to da poboljša situaciju kada je reč o njihovoj dostupnosti i cenama.

Rekao je i da se većina vakcina prima u dve doze i da će tek posle druge doze biti zaštićeni od bolesti.

Takođe je kazao da će vakcinu protiv Covida prvo primiti zdravstveni radnici, a onda i oni koji su u povećanom riziku.

Inače, jutros je na britanskim ostrvima počela masovna vakcinacija.

Devedesetogodišnjakinja iz Severne Irske prva je osoba na svetu koja je primila „Fajzerovu“ i „Biontekovu“ vakcinu protiv koronavirusa, javila je većina svetskih medija i mediji u Srbiji.

Margaret Kinan je u Univerzitetskoj bolnici u Koventriju jutros oko šest sati i 30 minuta po lokalnom vremenu prva u Britaniji, a i na svetu, primila vakcinu protiv koronavirusa kompanija „Fajzer“ i „Biontek“, preneo je Bi-Bi-Si.

Izvor: covid19.rs / RTS / BBC

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar