Mali: Od 28. aprila prijava građana za pomoć od 60 evra

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će 28. aprila početi prijava punoletnih građana za pomoć od dva puta po 30 evra putem portala Uprave za trezor, dok će telefonska prijava početi 5. maja i trajaće do 15. maja.

Proces prijavljivanja će biti organizovan kao i prošle godine, kada je pomoć države od 100 evra dobilo približno 6,2 miliona građana Srbije, kazao je Mali.

Za ovu vrstu pomoći, prema njegovim rečima, ne treba da se prijavljuju penzioneri, korisnici socijalne pomoći i lica koja su na izdržavanju zatvorske kazne. Pomoć će prvo biti isplaćena penzionerima – 6. maja, dok će korisnici socijalne pomoći i oni koji su na izdržavanju zatvorskih kazni pomoć dobiti 7. maja, dodao je ministar finansija.

Naglasio je da će 10. maja biti uplaćeno i drugih 50 odsto minimalne zarade, što predstavlja deo trećeg paketa pomoći privredi i građanima. Isplata pomoći za ostale građane, kako je rekao, počeće 12. maja, a očekuje se da će taj proces biti završen u roku od osam dana, do 20. maja.

Napomenuo je da u trećoj i četvrtoj nedelji maja građani na Kosovu i Metohiji mogu očekivati pomoć države od 100 evra, kao i da će 200 evra biti uplaćeno za one koji tamo žive, a nezaposleni su. Precizirao je da će svi nezaposleni u Srbiji koji su registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje dobiti pomoć od 60 evra, koja će im biti isplaćena u junu.

Ministar finansija je istakao da danas počinje isplata pomoći za gradske hotele i da će ove nedelje početi uplata 600 evra po autobusu za sve auto-prevoznike koji su se prijavili.

Ukupna vrednost trećeg paketa pomoći je 257 milijardi dinara, rekao je Mali.

P. Videnov (izvor: srbija.gov.rs)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar