VIDEO: Štab uveo vanrednu situaciju zbog ugroženog vodosnabdevanja u opštini Dimitrovgrad

Zbog ugroženog vodosnabdevanja u Dimitrovgradu, prigradskim naseljima i okolnim selima, kao i zbog mogućeg prestanka u vodosnabdevanju, Opštinski štab uveo je vanrednu situaciju na teritoriji opštine.


Nakon sednice Štaba za vanredne situacije Opštine Dimitrovgrad kojoj su prisustvovali i predsednici mesnih zajednica, predsednik štaba Vladica Dimitrov obratio se medijima.

Dimitrov kaže da će o ovoj meri biti obavešten Republički štab za vanredne situacije i dodaje da je ova mera bitna kao prevencija.

“Sada trenutno imamo ugroženo vodosnabdevanje, a da ne bi došlo do komplentog prestanka vodosnabdevanja, što bi bila katastrofalna, a ne vanredna situacija, uvodi se vanredna situacija u opštini Dimitrovgrad da bi se preduzele odgovarajuće mere koje mogu da se preduzmu samo u ovakvim vanrednim okolnostima”, ističe on.

Kaže da se zabranjuje upotreba ili zloupotreba pijaće vode, a voda se može koristiti za piće ljudi i životinja, za pripremu hrane i za higijenu. Dodaje da se zabranjuje upotreba pijaće vode za navodnjavanje gradskih i privatnih zalenih površina, za navodnjavanje plastenika i njiva. Prema njegovim rečima, zabranjuje se rad perionica koje koriste vodu iz gradskog rezervoara, a imaju pravo da nadoknadu izgubljene dobiti potraže od lokalne samouprave.

“Ograničava se radno vreme u javnim ustanovama do 13:00 sati za sve službe koje ne moraju da rade 24 ili 12 sati, prvenstveno za administraciju. Nalaže se Javnom preduzeću “Komunalac” da preduzme mere za ravnopravnu ili ravnomernu raspodelu vode na teritoriji opštine Dimitrovgrad. To su mere prigušenja i krajne mere su restrikcije ukoliko ne postoji drugi način da se ravnomerno voda raspodeli svim stanovnicima opštine. U ovom trenutku imamo problem sa naseljima koja se nalaze na nešto većoj nadmorskoj visini i višim kotama kao što su Čujpetl, Kasarine, Prtelaški put i Paskašijski put. To su naselja koja u ovom trenutnku uglavnom nemaju vodu ili imaju jako male pritiske od 16:00 sati do ponoći”, ističe Dimitrov.


U izjavi za mediji predsednik štaba poziva predsednike Saveta mesnih zajednica da blagovremeno obaveste opštinu Dimitrovgrad i opštinsko rukovodstvo o postojanju stanovnika koji nemaju dostupnu vodu za piće. Domu zdravlja se nalaže da prati epideiološku situaciju jer svajka nestašica vode je rizik za pojavu epidemije. Centru za socijalni rad se nalaže da prati potrebe korisnika za pijaćom vodom i da se na vreme preduzmu mere za dostavu pijaće vode tim korisnicima. Svim inspekcijskim službama se nalaže da kontrolišu mere zloupotrebe pijaće vode i da preduzmu adekvatne kazne u vanrednim okolnostima kakve su sada – 50.000 dinara za fizička i 200.000 dinara za pravna lica za nenamensko trošenje pijaće vode, naglašava Dimitrov.

Na pitanje FAR-a šta se dešava sa vodosnabdevanjem u staroplanionskom selu Izatovci gde porodica Manić sa dvoje dece već nekoliko dana nema vodu za piće, predsednik Štaba odgovara:

“Postoji nekoliko sela u opštini koja su komplikovana za vodosnabdevanje i nemaju dovoljno vode za piće, Izatovci je jedno od tih sela, kao i Mojinci i nažalost birokratske procedure za vodosnabdevanje su jako komplikovane. Mi radimo na tome i ne mogu da vam kažem kada će biti sve to rešeno. Pokušavamo da povećamo vodosnabdevanje grada, ali potrebne su godine da se otvore novi bunari u Ivkovim vodenicama i Lukavici, tamo gde znamo da postoji voda. Tek će biti problem gde nema vode i da se bukvalno prave rezervoari i da im se dostavlja voda iz gradskog rezervoara dok se ne pronađe održivije rešenje. Nažalost takva situacija je svuda u svetu, pa i kod nas na Južnoj hemisfesri gde nema dovoljno vode za piće i pojedina sela ostaju bez mogućnosti za vodosnabdevanje. To je nešto što će lokalna samouprava teško moći da reši. Porodici Manić će im se dostavljati voda, a zbog dvoje male dece Centar za socijalni rad će imati obavezu da im dostavlja vodu za piće”.

Dimitrov ističe je pozvao medije da stalno obaveštavaju građane da racionalno koriste vodu, a da će tokom sutrašnjeg dana biti izdata naredba Štaba i dotavljena svim institucijama.

Pogledajte izjavu za medije Vladice Dimitrova.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2024.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar