Dimitrov: Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu stabilna, u Pirotskom okrugu nesigurna

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu stabilna, nalazi testiranih osoba na infekciju COVID-19 negativni. U Pirotskom okrugu stanje nesigurno, laboratorijski potvrđen 121 slučaj. Nema mesta opuštanju, neophodno striktno poštovanje mera. Opštinski štab za vanredne situacije zabranio upotrebu nargila u ugostiteljskim objektima, za nepoštovanje ove naredbe osim novčanih kazni, sledi i zatvaranje lokala. Otvaranje gradske pijace zavisiće od stanja u gradovima odakle prodavci najčešće dolaze. Ove nedelje počinje podela oko 200 paketa socijlno ugoženim licima. Građevinska sezona u toku, uskoro raspisivanje projekata za vodosnabdevanje u seoskim sredinama.

This image has an empty alt attribute; its file name is 289-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 290-1024x683.jpg

Za razliku od Pirotskog okruga gde se broj obolelih povećava i gde je potvđen 121 slučaj zaraze koronavirusom, u Dimitrovgradu je epidemiološka situacija stabilna, a rezultati testiranih lica, radnika koji počinju sa smenskim radom u Domu za stare i dve osobe iz kontakta iz jednog privatnog preduzeća u Pirotu, pokazali su da su negativni na COVID-19. Ovo je konstantovano na današnjoj sednici Stručno-operativnog tima opštine Dimitrovgrad.

U telefonskom razgovoru za FAR predsednik opštine Vladica Dimitrov je istakao da su se građani poprilično opustili nakon ukidanja vanrednog stanja i apelovao na njih da i dalje budu odgovorni i da striktno poštuju sve mere zaštite.

This image has an empty alt attribute; its file name is 291-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 292-1024x683.jpg

Opštinski štab za vanredne situacije je na današnjoj sednici doneo naredbu kojom se zabranjuje upotreba nargila u ugostiteljskim objektima. Dimitrov je rekao da će inspekcija kontrolisati svaki objekat u gradu, a oni lokali koji ne poštuju naredbu, prema njegovim rečima, osim što će plaćati rigorozne novčane kazne, biće i zatvarani.

This image has an empty alt attribute; its file name is 293-1024x683.jpg

Dimitrov ističe da je u toku podela paketa penzionerima sa primanjima manjim od 30.000 dinara i dodaje da će u toku ove nedelje početi njihova distribucija i socijalno ugoženom stanovništvu opštine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 294-1024x683.jpg

Predsednik opštine je istakao da gradska pijaca još uvek neće biti otvarana, imajući u vidu da najveći broj prodavaca dolazi iz Vlasotinca, Leskovca i Pirota, odnosno iz sredina koje beleže značajan broj zaraženih. Naglašava da će se napraviti detaljan plan kako bi početkom juna pijaca eventualno počela da radi, ali će to, kako kaže, zavisiti od stanja u pomenutim gradovima.

This image has an empty alt attribute; its file name is 295-1024x683.jpg

Građevinska sezona je u toku, a prema rečima Dimitrova, zasigurno će se raditi putni pravci Lukavica – Verzar, Smilovci – Izatovci i Izatovci – Slavinja. Naglašava da u ovoj godini ne treba očekivati realizaciju značajnijih investicionih projekata zbog celokupne situacije u vezi sa epidemijom koronavirusa, ali će lokalna samouprava, kako ističe, nastaviti sa zamenom vodovodne mreže i asfaltiranjem sokaka u prigradskim naseljima. Osim rekonstrukcije Gimnazije i eventualno vrtića u Željuši, on najavljuje i raspisivanje projekata za vodosnabdevanje u selima koja nemaju dobro vodosnabdevanje.

Opširnije o ovim temama govori Vladica Dimitrov.

Novinar: Aleksandar Todorov
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Foto: Stefan Pavić
Produkcija: FAR TV
maj 2020

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar