KIC “Jerma” organizovao završnu konferencija “Kako do istine”

Kulturno-informativni centar bugarske manjine “Jerma” organizovao je u Pirotu završnu konferenciju pod nazivom “Kako do istine”.

U kakvim okolnostima trenutno rade mediji, kakva je njihova budućnost, da li ispunjavanju svoju ulogu i da li su građani objektivno informisani bile su teme ovog okruglog stola, a odgovore na ova i druga pitanja kroz diskusiju i razgovor davali su predstavnici lokalnih vlasti, civilnog društva i medija. Razgovaralo se o unapređenju slobode informisanja, poštovanju ljudskih i manjinskih prava i jačanju kapaciteta za borbu protiv dezinformacija i lažnih vesti.

Konzul u Generalnom konzulatu Republike Bugarske u Nišu Petar Danov govorio je o značaju ovakvih inicijativa u cilju kvalitetnijeg informisanja građana, promene svesti, borbe protiv govora mržnje i širenja dezinformacija, manipulacija i lažnih vesti.

Naveo je da je u 21. veku važno raditi na podizanju stepena medijske pismenosti građana u eri razvoja društvenih mreža i veštačke inteligencije, naglasivši da su prisutni slučajevi podsticanja mržnje prema ljudima određenih nacionalnosti i da se protiv propagande i lažnih vesti treba boriti. Kazao je da su ovakvi skupovi značajni u cilju kreiranja predloga za dalje unapređenje ove sfere, osvrnuvši se na stanje u medijima i njihovo finansiranje kao jednog od problema koji direktno dovode do neobjektivnog rada i jednostranog informisanja.

Danov je istakao da će i ubuduće biti podržavane dobre ideje koje doprinose stvaranju uslova za kvalitetnije informisanje građana.

PR menadžer projekta Jovana Gocić je rekla da je ovo jedna od značajnijih oblasti kojima se u okviru svojih aktivnosti bavi KIC “Jerma”, a zaključci sa završne konferencije i iskustva tokom realizacije projekta i do sada organizovanih radionica o povećanju medijske pismenosti, poslužiće za kreiranje novih inicijativa koje će doprinositi kvalitetnijem zajedničkom životu svih građana i građanki u lokalnoj zajednici.

Moderator skupa bila je Natalija Bikovska iz KIC-a “Jerma”, a svoja izlaganja imali su i novinarka Pirotskih vesti Jelena Marinković i direktor TV Pirot Vladimir Veljković.

Pored predstavnika nevladinog sektora i medija iz Pirota, u radu okruglog stola učestvovao je i predsednik Udruženja “Emblema” iz Dimitrovgrada Slaviša Milanov,

Predsednik KIC-a “Jerma” Milija Todorov je kazao za FAR da će ovakvi i slični projekti o zaštiti ljudskih i manjinskih prava i slobodi govora biti organizovani i u narednom periodu. Todorov očekuje da će sa predstavnicima “Embleme” i FAR-a uskoro realizovati zajednički projekat u koji će se uključiti predstavnici bugarske zajednice, a posebno studenti koji bi sami učestvovali u kreiranju građanskih inicijativa mladih.

Projekat “Kako do istine” koji je u prethodnom periodu realizovao KIC “Jerma” iz Pirota podržalo je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske u okviru programa za pomoć bugarske zajednice, organizacija i inicijativa Bugara u dijaspori za 2024. godinu.

P. Videnov

Foto: Slaviša Milanov / Pirotske vesti

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar