Farov okrugli sto o informisanju na bugarskom 5. juna u Dimitrovgradu

Internet Portal FAR zajedno sa Misijom OEBS-a u Srbiji i Ambasadom R. Bugarske u Beogradu organizuje u sredu, 5. juna u Dimitrovgradu od 10:30 sati okrugli sto sa temom “Javno informisanje na bugarskom jeziku”.

Uvodničar, moderator i predstavnik FAR-a će biti Slaviša Milanov. On će govoriti o javnom informisanju nacionalnih manjina u Srbiji i napraviti pregled stanja sa akcentom na informisanje na bugarskom jeziku.

Učesnike će pozdraviti Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad, Slavica Trifunović, pomoćnica ministra u Ministarstvu kulture i informisanja, Njegova ekselencija ambasador Republike Bugarske u Srbiji, Radko Vlajkov i Džozef Melot, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji.

Posle njih svoje viđenje stanja u informisanju na jezicima nacinalnih manjina izneće Stefan Stojkov, predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji, koji će predočiti aktivnosti koje Nacionalni saveta Bugara u Srbiji preduzima na planu informisanja na bugarskom jeziku.

Dejan Milev, većnik za obrazovanje i informisanje opštine Dimitrovgrad će potom izneti planove za javno informisanje zajednice na osnovu dosadašnjeg iskustva, a Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine će dati osvrt na zaključke okruglog stola koji je FAR organizovao pre dve godine, na kome je takođe centralna tema bila informisanje na bugarskom.

Uslediće diskusija, koju će moderirati Slaviša Milanov, a potom kraća pauza, da bi se posle nje govorilo o uslovima za javno informisanje na jezicima nacionalnih manjina.

O tome će najpre svoj sud izneti Marija Vukasović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije, koja će se pozabaviti i uslovima za novinarski rad u malim i lokalnim sredinama i time dati neku vrstu najave predstavniku Asocijacije onlajn medija, koji će govoriti o gorućem pitanju procesa konkursnog sufinansiranja projekata za proizvodnju medijskih sadržaja na lokanom nivou.

Na kraju će Nemanja Nenadić iz NVO „Transparentnost Srbija“ podsetiti na obaveze lokalnih samoprava da pozivaju medije na sednice veća i da im relavatna dokumenata učine dostupnim na lak način.

Posle toga će ponovo uslediti diskusija, koju će moderirati Petar Videnov, odgorni urednik portala FAR.

Okrugom stolu koji će se održati u Edukativno – obrazovnom centru u Dimitrovgradu, prisustvovaće sa pravom diskusije i predloga, predstavnici svih medija u Srbiji koji emituju ili objavljuju na bugarskom. Od Novog Sada, preko Dimitrovgrada i Bosilegrada, do Niša i Vranja.

Slobodan Aleksić

Foto: Arhiva FAR-a (T. Aleksov)

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar