VIDEO: Veoma toplo vreme i suša veliki rizik od požara

Dugotrajni sušni period i veoma visoke temperature predstavljaju veliki rizik od šumskih požara i vatrenih stihija na otvorenom.

Na teritoriji Pirotskog okruga ovih dana zabeleženo je nekoliko požara, a tokom jučerašnjeg dana ekipa FAR-a snimila je požar u ataru sela Željuša, na potezu od škole do nekadašnje mlekare.

Kako FAR saznaje, požar je izbio u ranim večernjim satima, a vatrogasna služba ga je brzom reakcijom ugasila za oko 3 sata i sprečila da se vatra proširi na obližnje objekte. U požaru je gorela suva trava i nisko rastinje, a zahvaćen je i deo voćnjaka nekadašnjeg rasadnika.

Veći požar registrovan je 9. avgusta i na Staroj planini na potezu između sela Rosomač i Senokos koji je pored suve trave i niskog rastinja zahvatio i delove borove šume.

Glavni uzrok požara u ovom periodu godine je ljudski faktor. Građani svojom nepažnjom izazivaju požare i prouzrokuju materijanu štetu i ugrožavaju floru i faunu, a često puta i stambene i ekonomske objekte, te se apeluje na sve građane da ne pale vatru na otvorenom, za šta su zakonom predviđene novčane kazne.

Vatrogasci su na terenu, prate situaciju i po potrebi izdaju prekršajne naloge za nesavesne građane.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2024.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar