Firma iz Brusa zainteresovana za gradnju solarne elektrane u Dimitrovgradu

Opština Dimitrovgrad donela je odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane u Bačevu, a iz dostupnih dokumenata vidi se da je investitor koji će finansirati izradu Plana firma “VR River Hydro energy” iz Brusa.

Vlasnici bruske firme su 55-godišnji Zoran Petrović i 53-godišnji Ivan Đokić, koji imaju po 50% vlasništva u firmi koja je osnovana 2018. godine, a osnovna delatnost je proizvodnja električne energije.

Petrović i Đokić imaju još zajedničkih firmi registrovanih na istoj adresi u Brusu – “Green power plus” koja je osnovana 2014. godine kao firma koja se bavi takođe proizvodnjom struje, a u međuvremenu je promenila delatnost i sada se bavi izgradnjom cevovoda, kao i firmu “Izy 5”, otvorenu 2022. godine sa delatnošću razrade građevinskih projekata.

Kako se vidi u odluci o izradi Plana, za izgradnju solarne elektrane obuhvaćeno je područje površine od oko 12,6 hektara i katastarske parcele u katastarskim opštinama Bačevo, Gradinje i Dimitrovgrad, ali se ne navodi planirana odobrena snaga elektrane.

Lokalna samouprava pozvala je građane, udruženja, stučnu i ostalu javnost na javnu raspravu o Nacrtu odluke o izradi Plana detaljne regulacije za tu elektranu, koja će trajati od 22. avgusta od 6. septembra.

Podsetimo, na teritoriji Dimitrovgrada već je planirana solarna elektrna “Brebex”, koja je zakupila 240 hektara na teritoriji opštine, a suvlasnik firme je Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Lj. F.

Foto: Ljubomir Filipov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar