Crkvi u Zvoncima na dar zvono od igumana Bačkovskog manastira

Hram “Svetog Ilije” u babušničkom selu Zvonci dobiće na dar crkveno zvono od igumana Bačkovskog manastira episkopa Sionija iz Republike Bugarske. Ovo je za FAR izjavio Ivan Takov, predsednik Crkvene opštine Zvonce.

Prema njegovim rečima, u subotu, 14. septembra u Zvoncima će biti održana svečana liturgija, koju će služiti Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop i Mitropolit niški g. Arsenije uz sasluženje sveštenih lica iz Bugarske i Srbije.

“Tokom ovog događaja crkva u selu Zvonce dobiće na dar crkveno zvono i zato želim da u moje lično ime, bugarske manjine i žitelja zvonačkog kraja iskažem zahvalnost za veliki gest Episkopa Sionija. Ovo je još jedan korak ka zbližavanju dve pravoslavne crkve Srbije i Bugarske u znak dobre saradnje između dve susedne države”, kazao je Takov.


Ovaj događaj organizuje KIC “Zvonci-Babušnica” u saradnji sa Crkvenom opštinom Zvonce povodom 20 godina od rekonstrukcije hrama, a liturgija počinje u 8:00 sati.

“Pozivam sve građane i vernike da dođu na liturgiju gde će imati mogućnost da se upoznaju sa niškim Mitropolitom i Episkopom i sveštenim licima iz Bugarske pravoslavne crkve. Raduje me što će ovaj, pre 20 godina u celosti rekonstruisan hram, dobiti crkveno zvono na radost svih vernika”, istakao je za FAR Saša Zlatanov, predsednik KIC-a “Zvonci-Babušnica”.

Kako je najavljeno, liturgiji će prisustvovati predstavnici opština Mezdra, Pernik, Kostinbrod, Godeč, Babušnica i Dimitrovgrad, Grada Pirota, Pirotskog upravnog okruga, Ambasade Reepublike Bugarske u Beogradu i Generalnog konzulata u Nišu, KIC-a “Caribrod”, kulturno-obrazovnih ustanova i medija.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar