Saopšten pregovarački tim za razgovore o slobodnim izborima

Protest protiv sadašnje vlasti “Jedan od pet miliona – Svi kao jedan” završen je nešto pre 20:00 časova kod zgrade RTS-a. Na početku skupa saopšten je tim za pregovore oko uslova za fer i slobodne izbore.

Protest je počeo oko 18:00 časova u centru Beograda, na platou kod Terazijske česme, gde se okupljenima obratio glumac i funkcioner DS-a, Branislav Lečić, rekavši da je je Vučić diktator i da zna da je u petak na skupu “Budućnost Srbije” održao oproštajni govor, kao i da su svi predstavnici vlasti na tom mitingu insistirali na podeli naroda.

This image has an empty alt attribute; its file name is 395-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 396-1024x683.jpg

Prema njegovim rečima “diktator Vučić je zakucao poslednji ekser u podelu naroda”, pa se Srbija nalazi u dubokoj društvenoj krizi, ali, kako je dodao, ne sme se dozvoliti da krene “čovek na čoveka”.

Lečič je zatim pročitao da su u tim za pregovore za formiranje zajedničke komisije za fer izbore sa strane protesta “1 od 5 miliona” pristali da učestvuju: profesori Čedomir Čupić, Dušan Vučićević, Snježana Milivojević, Jovanka Matić i doktorand Boban Stojanović, kao i Vukašin Obradović, reditelj Srđan Dragojević i Zoran Gavrilović, te da su svoju podršku dali NUNS i ostala nezavisna novinarska i medijska udruženja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 397-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 398-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 399-1024x683.jpg

Protestna kolona je onda krenula ka zgradi Radio-televizije Srbije ispred koje je jedan od lidera Saveza za Srbiju Janko Veselinović rekao da ukoliko u narednih nekoliko dana vlast ne pristane na dijalog sa pobunjenim narodom, 4. maja će se u Beogradu formirati “slobodna zona naroda”, u kojoj će biti i slobodni parlament i pozvao vlast da omogući slobodne i poštene izbore i dijalog sa “pobunjenim narodom”.

On je je najavio i da će Savez za Srbiju 24. aprila na godišnjicu noćnog rušenja objekata u Savamali, održati upravo na tom mestu protestni skup, kako bi pokazao da “fantomi” koji su to uradili nisu zaboravljeni.

This image has an empty alt attribute; its file name is 400-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 401-1024x683.jpg

Ispred zgrade RTS-a govorio je Ranko Marković, predstavnik udruženja „Efektiva“, čiji su članovi zaduženi u švajcarskim francima, kao i student Miodrag Simonović, koji je bio uhapšen zbog učešća na protestima, posle čega je skup završen.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Petar Aleksić

Написал/ла

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Без коментар

Оставете коментар